Calorieën tellen: begin met rekenen en boek resultaat

Het tellen van calorieën wanneer je wilt afvallen klinkt ouderwets, maar werkt wel. Hoe dat precies zit lees je in deze korte blogpost.

Werken hippe diëten?

Een van de meest gestelde vraag aan een trainer (los van: gaan we vandaag armen trainen) is overduidelijk: “werken al die hippe diëten wel?” Het simpele antwoord op die vraag is ‘ja’. Maar waarom zijn er dan nog steeds zo veel mensen die met overgewicht rondlopen in Nederland?

Ook daar is een makkelijke verklaring voor: de meeste diëten zijn op lange termijn niet vol te houden. Veel mensen denken nog steeds dat een complexe biomechanische samenstelling van een dieet het werk doet tijdens het afvallen, maar in de praktijk is het veel eenvoudiger.

Het draait namelijk om het bijhouden van hoeveel je binnenkrijgt. Denk bijvoorbeeld eens aan intermittent fasting (IF). Doordat je heel veel tijd tussen de maaltijden laat zitten, krijg je minder maaltijden en dus minder calorieën binnen.

Als je een dieet kiest waarbij je een voedingsgroep uitsluit (koolhydraten, vlees of zuivel, bijvoorbeeld) dan krijg je ook minder calorieën binnen. Blijf je even actief als daarvoor, dan zorgt het calorietekort langzaam maar zeker voor gewichtsverlies. Wanneer je eenmaal een vervanger hebt gevonden voor de uitgesloten voedingsgroep (en dat duurt meestal niet lang) dan ben je weer terug bij af.

Begin met rekenen en boek resultaat

Eet je bijvoorbeeld geen gebakken aardappelen meer omdat je koolhydraten vermijdt, maar heb je na een paar weken steeds trek na het avondeten, dan is de kans groot dat je die misgelopen koolhydraten gaat aanvullen met iets anders.

Met vlees bijvoorbeeld, want eiwitten zijn toch goed? Ja dat zijn ze zeker, maar ze bevatten ook calorieën. Voor je het weet zit het verloren gewicht er weer aan. Het 16:8 dieet kent hetzelfde gevaar. Als je na 18:00 uur niets meer eet, sla je je avondsnack over. Hierdoor krijg je gedurende de dag minder calorieën binnen.

Merk je na een tijdje dat je ’s avonds trek krijgt en ram je daardoor vijf minuten voor 18:00 een extra berg calorieën naar binnen? Dan ben je weer terug bij af. Zelfs wanneer je je netjes aan de regels van het dieet houdt.

Vitamines, mineralen, vezels en macronutriënten

Uit onderzoek, gepubliceerd in het vakblad ‘Journal of Nutrition, Health and Aging’, blijkt dat mensen die een calorierestrictie hanteerden meer afvielen dan degenen die aan IF deden, respectievelijk 1,25 kg en 473 gram.

Even voor alle duidelijkheid, een goede gezondheid begint en eindigt niet alleen bij calorieën. Het is minstens zo belangrijk dat je een uitgebalanceerde hoeveelheid vitamines, mineralen, vezels en macronutriënten binnenkrijgt, zodat je genoeg energie hebt voor je trainingen.

vitamine en mineralen
Lees ook: richtlijnen voor essentiële vitaminen en mineralen.

Energie-inname versus energie-uitgifte

Wanneer je verder kijkt dan slimme marketing en afvalboeken van beroemdheden, wordt al snel duidelijk dat de relatie tussen eten en afvallen simpelweg bestaat uit minder calorieën. Het gaat om een energie-inname versus energie-uitgifte.

Het succesvolste dieet is een dieet dat je vol kunt houden op de lange termijn. Werkt vegan zijn voor je? Top, blijf hier dan vooral mee doorgaan. Paleo beter? Niets mis mee. En houd je calorie inname een beetje in de gaten. Het is een simpele som. Begin met rekenen en boek resultaat!

Nog enkele details…

  1. Volgens de ‘Endocrine Society’ valt bijna 75% van alle mensen die diëten terug in oude patronen, waardoor ze blijven jojoën.
  2. Onderzoek van het ‘British Journal of Nutrition’ ontdekte geen verband tussen frequentie van maaltijden, tijdstippen van eten en energiebalans.
  3. Intermittent fasting (ja daar is die weer) zonder calorieën restrictie kan je gezondheid en daarmee je weerstand verbeteren. Zelfs als je geen gewicht verliest.

Misschien vindt je dit ook interessant: de energiebehoefte van ons lichaam

Meer artikelen

droog trainen basisrichtlijnen
Afvallen

De basisprincipes van droog trainen: krachttraining, cardio en voeding

Je vetpercentage verlagen en het hele jaar door in shape blijven, wie wil dat nou niet? In theorie is vet verliezen makkelijk: gezond eten en voldoende bewegen, maar in de praktijk blijkt het toch een stuk lastiger. Je zult moeten begrijpen wat het inhoudt om je vetpercentage te verlagen met behoud van zoveel mogelijk spiermassa. Dit wordt ook wel ‘droog trainen’ genoemd. Zodra je de basis van dit proces snapt ben je ook beter in staat om je doelen te behalen!