Resultaat met fatburners: werkt het wel?

Wanneer er reclame wordt gemaakt voor fatburners dan wordt er vaak van alles beloofd: ‘echt, van deze pil word je strak en slank zonder er iets voor te hoeven doen’. Of: ‘de hele dag door meer energie en betere trainingsresultaten’. Geen wonder dus dat deze supplementen populair zijn.

Afvallen zonder al te veel moeite is iets wat we allemaal wel willen, maar zijn al deze beloftes echt zo mooi als ze lijken, of zit er nog wat achter? Hier gaan we in dit artikel dieper op in. Daarnaast bespreken we hoe fatburners werken en hoe je ze het beste kunt gebruiken.

Hoe werken fatburners precies?

De meeste fabrikanten van fatburners zetten de ingrediënten er op een dusdanige manier neer, dat ze ofwel moeilijk zijn uit te spreken danwel niet te begrijpen zijn.

Aan de hand hiervan is het dus lastig te bepalen hoe een fatburner nou precies werkt. Simpel gezegd kunnen we het als volgt samenvatten: een fatburner zorgt ervoor dat dat je metabolisme sneller gaat werken.

Hierdoor verbruik je meer energie met als gevolg dat het proces waarbij vet in energie wordt omgezet, ook gestimuleerd wordt. Zo verbrand je dus meer vet dan normaal, ondanks dat je exact hetzelfde doet. Op lange termijn zou dit in feite tot gewichtsverlies moeten leiden.

Wanneer zijn fatburners effectief?

Die lange termijn is dan ook juist het probleem. Fatburners zijn tot op een zeker niveau wel effectief, want ze bevatten stoffen waardoor je stofwisseling versnelt. Echter, is je lichaam ontzettend flexibel. Als je voor een langere periode een fatburner gaat gebruiken, dan past het zich op den duur weer aan.

Dit is een routinematig proces dat bedoeld is om energie te sparen. Het lichaam probeert ten slotte zo efficiënt mogelijk te blijven. Een fatburner heeft dan weinig nut, tenzij je meer neemt en dat is juist slecht voor je gezondheid.

Wil je een fatburner ook na de beginfase van de training blijven gebruiken? Dan is het verstandig met regelmaat een paar weken het supplement niet te gebruiken. Na zo’n rustperiode is het daarna weer een stuk effectiever.

Verwacht geen wonderen

Wel degelijk kunnen fatburners effect hebben. Toch is het belangrijk om je te realiseren dat het zeker geen wondermiddelen zijn. Je kunt niet verwachten dat na een fatburner het lichaamsvet als sneeuw voor de zon van je buik verdwijnt. Als het allemaal zo eenvoudig was, dan had niemand meer last van overgewicht. Het verschil dat een fatburner maakt is maar klein, en zelfs bij sommige mensen doet het helemaal niks.

Vergeet het dus maar om rustig op de bank te liggen met een zak chips en Netflix, en dat de fatburner al het werk voor je doet. Om vet te verbranden zal je een negatieve energiebalans moeten creëren.

Dit betekent dat je meer calorieën moet verbranden, dan dat je consumeert. Op die manier val je af. Het effect van een fatburner is dan dat het iets makkelijk wordt als je energieverbruik een stukje hoger ligt.

Blijf gezond eten

Wat houdt het nog meer in om vet te verbranden? Gezond blijven eten en dus goed letten op je voeding. Een fatburner betekent absoluut niet dat je je vol kunt stouwen met pizza, koekjes of gebak. Zoals eerder gezegd: het betekent niet dat al het vet automatisch wordt verbrandt.

Let er goed op dat je minder eet dan dat je verbruikt. Neem voldoende eiwitten, en zorg dat een relatief grote hoeveelheid van je dagelijkse voeding bestaat uit groente en fruit (minimaal 2 stuks).

Bovendien zijn peulvruchten, eieren en magere zuivel goede manieren om verzadigd te raken, zonder dat je teveel calorieën binnen krijgt. Vul alles nog wat aan met gezonde vetten en klaar-is-kees. Alleen met een goed voedingspatroon zal je resultaat behalen. Eventueel met een fatburner ter ondersteuning.

Ervaringen van anderen met fatburners

Is je voedingspatroon in ieder geval op orde en wil je testen om de vetverbranding met behulp van een supplement te versnellen? Dan is het uiteraard de vraag: welke fatburner kan ik het beste nemen? Niet om je af te schrikken, maar helaas is er heel veel troep te koop op het internet.

Sommige fabrikanten besteden namelijk meer geld uit aan marketing dan aan de ontwikkeling van een goed werkend product. Om die reden is het slim om altijd goed de recensies en ervaringen van anderen te lezen. En dan natuurlijk wel de onafhankelijke reviews. Deze reviews geven je een beter beeld van de werkzaamheid van het product.

Houd je aan de aanbevolen hoeveelheid

Juist wanneer je een fatburner voor de eerste keer gebruikt, dan is het verstandig om met de laagst mogelijke dosering (aanbevolen hoeveelheid) te beginnen. Dit staat vermeld op de verpakking. Heeft dit nog niks of nauwelijks effect? Dan kan je voorzichtig de dosering wat opvoeren. Overschrijd echter nooit het maximaal genoemde gebruik.

Een overschot aan bepaalde stoffen kan verschillende vervelende bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn en rusteloosheid. Denk er ook om dat je een fatburner niet vlak voor het slapen neemt.

Hoe beperkt de hoeveelheid ook is: het stimuleren van je energieverbruik zal de kwaliteit van je nachtrust zwaar verminderen. En juist een goede nachtrust is erg belangrijk voor een goed herstel.

Let op met teveel cafeïne

Nog een laatste tip: veel fatburners bevatten onder andere cafeïne. Niet vreemd, want cafeïne heeft per slot van rekening ook die opwekkende, verwarmende werking. Ook kun je overwegen om gewoon een kop koffie te nemen voor je workout, als je geen dure supplement wilt gebruiken.

Maar als je een fatburner gebruikt en daarbij ook nog eens veel koffie drinkt, dan kan dit tot problemen leiden. Het is dan alsof je een overdosis fatburner binnen krijgt. Dit kan leiden tot hartkloppingen, hoofdpijn en op de lange termijn tot chronische vermoeidheid.

Meer artikelen

droog trainen basisrichtlijnen
Afvallen

De basisprincipes van droog trainen: krachttraining, cardio en voeding

Je vetpercentage verlagen en het hele jaar door in shape blijven, wie wil dat nou niet? In theorie is vet verliezen makkelijk: gezond eten en voldoende bewegen, maar in de praktijk blijkt het toch een stuk lastiger. Je zult moeten begrijpen wat het inhoudt om je vetpercentage te verlagen met behoud van zoveel mogelijk spiermassa. Dit wordt ook wel ‘droog trainen’ genoemd. Zodra je de basis van dit proces snapt ben je ook beter in staat om je doelen te behalen!