Gemotiveerd blijven tijdens afvallen: 6 tips die helpen

gemotiveerd afvallen

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens afvallen? Wanneer je al een tijdje bezig bent om je doelen te behalen, dan komt het wel eens voor dat je het soms niet meer ziet zitten. ‘Het gaat niet snel genoeg’, ‘Ik kom toch niet op gewicht’, ‘ik kom niet van de buikje af’. Allemaal dingen die door je hoofd spoken.

Zodra je merkt dat je de motivatie verliest of vastloopt dan is het tijd om je zo snel mogelijk weer te herpakken. Kortom, hoe onderdruk je die negatieve gedachtes zodat je er weer vol frisse moed tegenaan kunt? In dit artikel krijg je 6 tips die daarbij kunnen helpen.

1. Denk in oplossingen

Denk in oplossingen en niet in problemen. Heeft het zin om lang stil te staan bij alles wat niet goed in? Nee. Dat maakt geen verschil. Laat het verleden achter je en bedenk wat je er nu aan kunt doen. Wat niet werk dat weet je nu wel. Maar welke oplossingen kun je bedenken om ervoor te zorgen dat je wel succesvol gaat afvallen? Dat is belangrijk!

Probeer zo concreet mogelijk te zijn in de acties die je nu gaat nemen. Dus niet: ‘vanaf nu minder eten’, maar bijvoorbeeld ‘ik ga de komende 6 weken 2.000 calorieën eten per dag in plaats van 2.300. Inzicht krijgen in je eetgewoontes kan daarbij helpen. Houd dus bij wat je eet. Hier zijn verschillende apps voor, zoals MyFitnessPal of Mijn eetmeter.

Zoom in op wat er goed gaat!

Meestal zijn we geneigd om in te zoomen op alles wat fout gaat of kan gaan, maar wat als het goed gaat? Er zijn ongetwijfeld dingen die nu goed gaan. Ook al zijn het kleine aanpassingen geweest, misschien is je ontbijt of avondeten nu wel een stuk gezonder dan eerst. ‘S ochtends een energiek ontbijt? Blijf dit dan vooral nemen.

2. Gewoontes aanpassen

Staan er belemmeringen in de weg? Zijn er valkuilen? Misschien eet je die zak chips of chocolade reep in één keer op in plaats van een beetje. Verlies je grip op de situatie, zorg dan dat je je gewoontes op papier zet. De goede en de slechte. Kijk wat je kunt doen aan de slechte gewoontes. Al neem je een halve chocolade reep in plaats van een hele, dan heb je al vooruitgang geboekt.

oplossingen
Lees ook: het aanleren van nieuwe gewoontes >>

3. Wees voorbereid

Gooi je normaalgesproken alles in je winkelmandje wat je lekker lijkt als je boodschappen doet of heb je een partner die dit doet? De oplossing? Simpel. Doe alleen boodschappen en maak een lijstje met dingen die je allemaal nodig hebt. Voorkom dat je impuls aankopen doet en dat je karretje straks vol lekkernijen ligt.

Tip: neem een maaltijd voordat je boodschappen doet. Als je met trek inkopen gaat doen, dan is de kans groter dat je lekkere dingen meeneemt, maar die minder goed voor de gezondheid zijn.

Voorbeeld oplossingen:

  • Voordat ik naar de supermarkt ga maak ik duidelijke afspraken met mijzelf. Hiervoor stel ik concrete doelen op en maak ik een lijstje met wat ik nodig ben.
  • Ik wil me meer bewust zijn van wat ik consumeer en wat ik daarbij ervaar. Als er een negatieve gedachte opspeelt, dan zet ik hier een positieve gedachte tegenover. Dit ga ik oefenen.
  • Ik ga duidelijk aan anderen laten weten wat ik wil en hier ga ik grenzen in stellen.
  • Steun zoeken bij anderen. De omgeving biedt mij kansen, zoals een vriend of vriendin met hetzelfde doel, namelijk afvallen. We kunnen gedachtes wisselen, elkaar helpen en motiveren.

4. Focus op het proces

Moet je je dagelijks wegen als je wilt afvallen? Nee, niet handig. Het kan zo zijn dat je een dag 200 gram bent aangekomen, in plaats van dat je bent afgevallen. Dit werk demotiverend. Focus op het lange termijn proces en stel doelen op. Laat je motivatie niet te veel afhangen van een getal, zoals ‘5 kilo afvallen’. Belangrijker is hoe jij je voelt nadat je kilo’s bent afgevallen.

En wat als je geen 5 kilo bent afgevallen? Is je doel dan mislukt? Je kunt meer invloed uitoefenen op het proces, dan op het eindresultaat. Stel in 2 maanden tijd wil je 5 kilo afvallen. Een procesdoel richt zich dan op hoe je dat gaat doen. Dit kan zijn: op verjaardagen en feestjes slechts 1 biertje of 1 wijntje in plaats van ongelimiteerd. Meer zelfbewustheid en leren om ‘nee’ te zeggen.

Denk er aan: falen is geen optie. Je kunt niet falen als je continu probeert en stappen in de goede richting zet. De enige manier om te falen is door te stoppen en op te geven. Blijf evalueren om te kijken wat wel en niet goed is gegaan. Hierdoor kan je vervolg stappen nemen en doelgericht werken.

gym materiaal

5. Sta achter je doel(en)

Het is belangrijk om er bij stil te staan hoe belangrijk de reden of redenen voor jou zijn om te veranderen. Doe je het voor jezelf of meer voor anderen? Een doel waar jezelf achterstaat bereik je namelijk veel sneller, dan wanneer je het voor iemand anders doet en er eigenlijk zelf niet volledig in geloofd.

Heb je met name het gevoel dat bewegen en gezond eten moet, omdat mensen in je omgeving het ook doen? Of omdat je er bewust van bent dat sporten een goede impact heeft op je gezondheid in combinatie met gevarieerde voeding. Die laatste heeft veel meer kans van slagen dan de eerste.

Zet voor jezelf de voor- en nadelen op papier en wat er voor nodig is om je doelen te behalen. Richt je op korte- en lange termijn en welke impact het heeft op je direct omgeving. Ben je met je ‘nieuwe gewoontes (punt 2) beter in staat om af te vallen, dan met ‘oude gewoontes’? Dat komt het gedrag overeen met wat voor jou belangrijk is. Noteer dit en pak het lijstje er bij wanneer je een motivatiedipje krijgt.

Bovendien kan het zijn dat momenteel andere dingen in je leven belangrijker zijn dan de motivatie om af te vallen. Een deadline met werk, het opzetten van een eigen business, privé zaken, etc. Denk dan eens aan een eerdere work-out of maaltijd die je hebt gehad waar je zoveel voldoening uithaalde, dat je dat gevoel gewoon weer wilt ervaren. Dit helpt om in beweging te komen en toch die tas in te pakken om naar de sportschool te gaan.

6. Doe zelf onderzoek

Zelf onderzoek doen, rapporten bekijken en verslagen maken? Je hoeft niet te overdrijven, zeker niet. Neem daarom niet zomaar alles aan. Er zijn zoveel verschillende manieren om te trainen en te eten, maar belangrijk is dat jij een manier kiest dat bij jou past. Wil je afvallen? Nog minder eten is lang niet altijd de oplossing. Wellicht doe je te weinig krachttraining of zijn je macronutriënten niet op orde. Geloof niet alles, doe daarom zelf research!

Meer artikelen

Motivatie

Checklist voor het vinden van een goede sportschool

Je hebt de keuze gemaakt om te gaan sporten of misschien zoek je gewoon een andere sportschool. Het is in ieder geval van belang dat je een sportschool kiest waar je je goed bij voelt. Maar hoe kies je de juiste en waar moet je op letten? Deze checklist helpt je daarbij!

Motivatie

Spierpijn na de training: goed of slecht?

Helaas krijg je, met alle goede bedoelingen, van training ook wel eens de rekening gepresenteerd die je eigenlijk liever niet zou willen, namelijk: spierpijn. Door de duur, intensiteit of vorm waarin getraind is, kunnen er inderdaad kleine beschadigingen optreden in de spieren.