Havermout, de krachtmaaltijd voor een trainingssessie, maar is het ook gezond? Welke ingrediënten zitten er in? Wat zijn de gezondheidseffecten? Daarnaast krijg je 3 snelle havermout recepten voor een voedzaam ontbijt!

Havermout: wat is het?

Haver is een volkoren graansoort. In tegenstelling tot tarwe en spelt is haver van nature glutenvrij. Echter, komt het wel vaak in aanraking met glutenbevattende granen zoals tarwe. Daardoor kan haver wel sporen van gluten bevatten. Check altijd, bij een glutenallergie, of het officiële glutenvrij logo op de verpakking staat. Volkoren granen passen binnen een gezond eetpatroon en is goed voor je cholesterol.

Positieve gezondheidseffecten

In volkoren producten zitten veel vezels en die vezels hebben een positief effect op het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Bovendien bevat havermout eiwitten, vitamines en mineralen die een bijdrage leveren aan een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Haver kent nog een positief gezondheidseffect, namelijk bèta-glucanen. Dit zijn koolhydraten die in planten zitten en niet kunnen worden opgenomen in het lichaam. Onderzoek wijst uit dat het eten van bètaglucaan de hoeveelheid glucose in je bloed net na de maaltijd kan verlagen

Hoe kan je havermout eten?

Havermout is populair als ontbijt, maar je kunt het ook prima eten als lunch of toevoegen aan gerechten. Vaak wordt het gegeten met melk of pap en het wordt regelmatig door kwark of yoghurt gestrooid. Ook zijn er havermout koekjes, vind je het in muesli of in diverse ontbijtproducten.

Koken of niet?

Vaak wordt gedacht dat je haver eerst moet koken, maar je kunt het ook prima rauw eten (en verteren). Valt dit zwaar op de maag? Dan kan je het natuurlijk altijd in een pannetje met melk aan de kook brengen of opwarmen in de magnetron. Moeilijke ontbijter? Dan kan je bijvoorbeeld een shake maken met melk, wat eiwitpoeder, paar schepjes havermout en desgewenst wat fruit. Lekker voedzaam en makkelijk weg te werken.

Havermout als ontbijt

Havermout als ontbijt is een goed begin van de dag, maar altijd hetzelfde kan op den duur saai worden. Door het te combineren met bijvoorbeeld wat blauwe bessen, pindakaas en (soja)melk heb je al snel een gezond ontbijt. Een voorbeeldontbijt:

  • 40-60 gram havermout met 200-250 ml water/melk
  • handje vol blauwe bessen
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel pindakaas
  • eventueel een schep eiwitpoeder (geschikt voor krachtsporters om voldoende eiwitten binnen te krijgen)

Havermoutpap met fruit en kaneel

  • 200-250 ml melk
  • 40-60 gram havermout
  • ½ banaan
  • ½ appel
  • rood fruit
  • kaneel

Bereidingswijze

  1. Breng de melk met de havermout aan de kook. Kook het in 2 minuten gaar. Laat de pap daarna nog 1-2 minuten staan.
  2. Was de appel en snijd het in plakjes of blokjes
  3. Snijd de banaan in plakjes
  4. Schenk de pap in in een kom en verdeel de appel, banaan en wat rood fruit
  5. Strooi er wat kaneel over.
havermout met appel

Ouderwetse havermoutkoekjes

  • 200 gram havermout
  • 150 gram basterdsuiker of rietsuiker
  • 100 gram vloeibare margarine
  • 4-5 eetlepels halfvolle melk
  • handjevol rozijnen

Bereidingswijze

  1. Verwarm de over op 180 °C
  2. Alles ingrediënten bij elkaar in een kom doen en snel door elkaar kneden
  3. Vet het bakpapier in
  4. Vorm hierop het deeg tot een rol van ca. 3-4 cm doorsnee
  5. Snijd het deeg in plakjes van 1 cm en leg ze op de bakplaat
  6. Bak de koekjes in 12-15 minuten gaar en lichtbruin. Laat ze afkoelen op de bakplaat
havermout koekjes

Havermout smoothie met aardbeien

  • 125 gram aardbeien
  • ½ sinaasappel uitgeperst
  • 30 gram havermout
  • 150 ml magere yoghurt of 250 ml melk
  • 1 a 2 eetlepels honing

Bereidingswijze

  1. Haal de kroontjes van de aardbeien en spoel ze schoon onder de kraan
  2. Pureer de aardbeien met het sinaasappelsap in de blender
  3. Voeg havermout en yoghurt/melk toe en desgewenst 1 a 2 eetlepels honing
  4. Meng het geheel door tot een gladde smoothie
  5. Schenk de smoothie in een hoog glas
smoothie met aardbeien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *