Krachttraining op een fitnessapparaat of met losse gewichten?

dumbbells

Als het gaat om fit worden, zijn er veel verschillende mogelijkheden om uit te kiezen. Je kunt gaan joggen in het park, lid worden van een sportschool, of thuis fitnessapparaten gebruiken. Maar een andere optie die steeds populairder wordt is krachttraining. Gewichten zijn er in alle soorten en maten – van halters tot barbells – en kunnen gebruikt worden voor allerlei oefeningen. Dus wat is beter: fitnessapparaten of gewichten gebruiken?

Beide methodes hebben hun voor- en nadelen

Wat voor jou het beste werkt, hangt af van je persoonlijke voorkeuren. In dit artikel zetten we daarom de voor- en nadelen op een rijtje, zodat je een keuze kunt maken die voor jou het beste werkt.

Bewegingsoppervlak

Bij het tillen van losse gewichten worden het evenwicht en de motorische bewegingen beter ontwikkeld dan bij het gebruik van toestellen. Dumbbell en barbells (korte en lange halters) zorgen ervoor dat de ledematen in hun natuurlijke boog bewegen. Dit helpt om een grotere coördinatie te krijgen en stimuleert een grotere ontwikkeling van kracht.

Er worden meer spiervezels en motoreenheden geactiveerd om de beweging gedurende het hele bewegingsbereik uit te balanceren. De assisterende spieren ontwikkelen zich ook als ze in synergie werken met de belangrijkste drijfveren (de spieren die de beweging uitvoeren).

Omdat toestellen je vastpinnen op een vastgesteld oppervlak, verminderen ze de bijdrage van de assisterende spieren en daarom is er minder evenwicht en bedrevenheid nodig om een oefening uit te voeren. Dit kan een voordeel zijn voor beginners met een lage motorische vaardigheid.

Biomechanica

Losse gewichten dragen bij aan de natuurlijke hefkracht van het lichaam en de veranderingen in kracht die door het gehele bewegingsbereik worden gegenereerd. De meeste toestellen plaatsen echter een steeds groeiende druk op de spier gedurende elke fase van de beweging.

Dit houdt in dat de spier maximale stimulans krijgt in zijn biomechanisch voordeligste positie. Meestal dien je dan een lichter gewicht te kiezen om de beweging correct uit te kunnen voeren. Dit resulteert in minder kracht en spieromvang.

Variëteit

Met losse gewichten kan je diverse variaties uitvoeren van dezelfde oefeningen, bijvoorbeeld bankdrukken met de armen op verschillende breedten (meer focus op de borstspieren of triceps) of met de bank in een andere hoek ten opzichte van het lichaam. Daarmee maak je diverse oefeningen mogelijk. Op toestellen heb je deze mogelijkheid vaak niet.

Veiligheid

Toestellen zijn over het algemeen veiliger dan losse gewichten. Vooral als je zonder partner of ‘spotter’ werkt. Een spotter kan je helpen het gewicht weer terug te brengen naar de uitgangspositie als je de hele beweging niet kunt voltooien. Halters kunnen vallen en gewichten kunnen los gaan zitten.

Zodra je doorgaat met trainen met losse gewichten tot het moment van spierfalen, dan is het verstandig om er iemand bij te hebben die je kan helpen. Beginners doen er verstandig aan om op toestellen te beginnen, terwijl ze ondertussen de meest fundamentele vaardigheden ontwikkelen en een groter bewustzijn van hun lichaam.

Deze beide factoren zijn noodzakelijk om een beweging te controleren. Als ze dit zelfvertrouwen eenmaal hebben ontwikkeld, dan kunnen ze meer oefeningen met losse gewichten toevoegen aan hun fitness programma.

fitnessapparaat of gewichten: apparaten zijn makkelijk in gebruik

Hoewel sommige ervaren sporters denken dat machines gemakkelijk te gebruiken en neerbuigend zijn, hebben ze eigenlijk een paar voordelen. Een daarvan is dat je ze kunt gaan gebruiken zodra je ze krijgt, zelfs als je nog niet vertrouwd bent met de beweging.

Tweede voordeel is dat er nauwelijks techniek bij komt kijken, waardoor de kans op blessures afneemt. Beginners kunnen daarom goed trainen op apparaten. Daarnaast zijn apparaten geschikt om spieren geïsoleerd te trainen.

Het voordeel van een isolerende beweging is dat je de spiergroep zeer specifiek kunt trainen, waardoor de trainingsprikkel voor die bepaalde spiergroep zeer geconcentreerd is. Een methode die ook populair is onder bodybuilders.

Ten slotte zijn de machines vaak verstelbaar qua zitpositie en pinhoogte. Zo kun je de machine perfect op je lichaam afstemmen, waardoor hij comfortabel en veilig is.

Vrije gewichten: functionele training

Functionele training met vrije gewichten is geschikt voor gevorderde sporters die hun hele bewegingspatroon van het lichaam willen versterken. Bij het gebruik van vrije gewichten wordt het lichaam gedwongen om verschillende spieren tegelijk te gebruiken. Zo leer je bewegingen te coördineren en te beheersen, wat bijdraagt aan een groot gevoel van evenwicht en coördinatie.

Omdat vrije gewichten niet aan een oppervlak zijn bevestigd, bewegen ze meer dan machines doen. Dit betekent dat er meer stabiliserende spieren gebruikt moeten worden om de lichaamshouding gedurende de hele tijd te handhaven de beweging wordt uitgevoerd. Dit resulteert in meer kracht over het hele bewegingsbereik. Daardoor kun je in je dagelijks leven zwaardere voorwerpen tillen, zoals het vuilnis buiten zetten, boodschappen dragen of zelfs met je kinderen spelen.

Kortom, machines kunnen nuttig zijn voor zowel beginners als gevorderde sporters, terwijl vrije gewichten geweldig zijn voor meer gevorderde sporters die hun algemene kracht willen ontwikkelen. Het is belangrijk te onthouden dat de beste manier om je conditie te verbeteren is door afwisseling, veiligheid en techniek toe te voegen aan je trainingsroutine. En zowel machines als vrije gewichten kunnen je daarbij helpen. Zorg er dus voor dat je beide in je trainingsprogramma opneemt!

fitnessapparaat of gewichten: minder effectief trainen op apparaten

Fitnessmachines en gewichten zijn twee verschillende hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden om de gewenste resultaten in lichamelijke gezondheid te bereiken. Machines bieden het voordeel van eenvoudig, efficiënt gebruik waarbij weinig techniek nodig is. Met minimale instructie kan een beginner meteen met een machine aan de slag. Machines bieden ook de mogelijkheid om bepaalde spiergroepen te isoleren voor meer geconcentreerde trainingsprikkels naar wens – een populaire aanpak onder bodybuilders

Machines hebben echter ook nadelen. Training op machines kan minder functionele kracht opleveren omdat de kleinere spieren die helpen bij het tillen van gewichten niet worden aangesproken of getraind, en gebruikers kunnen te afhankelijk worden van automatische bewegingen die hun training minder effectief maken en de kans op blessures vergroten. Bovendien betekent het gebrek aan variatie bij machines dat gebruikers beperkt zijn tot bepaalde voorgedefinieerde oefeningen, vergeleken met vrije gewichten die een element van flexibiliteit toevoegen in hoe gebruikers een bepaalde oefening kunnen uitvoeren

Veiligheid is een andere belangrijke factor om te overwegen bij de keuze tussen fitnessapparaten of gewichten. Vrije gewichten vereisen spotters of partners om te helpen de gewichten terug te brengen naar de beginpositie als de gebruiker de hele beweging niet zelf kan uitvoeren; zonder spotters kan het gewicht uit de hand vallen en ernstig letsel veroorzaken. Beginners doen er verstandig aan te beginnen met machines terwijl ze fundamentele vaardigheden en een groter lichaamsbewustzijn ontwikkelen, voordat ze complexere bewegingen met vrije gewichten proberen, waarbij ze moeten vertrouwen op stabiliteit, coördinatie en concentratie.

fitnessapparaat of gewichten: kracht en balans vergroten met losse gewichten 

Gemak en stabiliteit zijn niet de enige voordelen van machines – vrije gewichten bieden ook voordelen. Het grootste voordeel van vrije gewichten is dat ze de spieren zelfstandig laten werken door ze te dwingen een beweging uit te voeren. Dat betekent dat alle hulpspieren ook gebruikt worden, waardoor de functionele kracht toeneemt en je houding en balans verbeteren. Bovendien, omdat je bij vrije gewichten je geest bij de oefening moet houden, zorgt het ervoor dat elke beweging met focus wordt uitgevoerd.

fitnessapparaat of gewichten: zelfstandigheid bij het uitvoeren van de beweging

Hoewel krachttraining zijn voordelen heeft, zijn er ook een paar nadelen waarvan je je bewust moet zijn voordat je aan een trainingsregime begint. Eén zo’n probleem is een gebrek aan onafhankelijkheid bij het uitvoeren van bewegingen. Als je de juiste techniek niet vanaf het begin onder de knie hebt, kan dat later tot grotere problemen leiden, zoals overbelasting, blessures of een teleurstellend gebrek aan resultaten ondanks al je harde werk.

Hierdoor is het aan te raden om een nieuwe oefening met vrije gewichten te doen terwijl er iemand bij is om je te begeleiden. Als je geen tijd of partner hebt om je hierbij te helpen, dan zijn gewichten misschien niet geschikt voor beginners.

Wat werkt het beste voor jou?

Of je nu met losse gewichten of op apparaten gaat trainen, het hangt allemaal af van jou persoonlijke voorkeur en doelen. Trainen met losse gewichten leveren sneller resultaat op, maar brengen ook meer risico met zich mee. Apparaten zijn betrouwbaarder, maar uiteindelijk ook wat minder effectief.

Als je al ervaring hebt met krachttraining en de techniek onder de knie hebt, zijn vrije gewichten waarschijnlijk iets voor jou. Als machinale trainingen nieuw voor je zijn, zijn ze een geweldige manier om te beginnen met kracht opbouwen.

Er zijn voordelen aan beide methoden – dus probeer ze gerust allebei uit en kijk wat voor jou beter werkt. Het belangrijkste is dat de oefeningen correct worden uitgevoerd!

manier uitvoert!

Veelgestelde vragen

Wat zijn de voordelen van het gebruik van vrije gewichten in plaats van machines voor krachttraining?

Met vrije gewichten kun je onafhankelijker en gevarieerder trainen, omdat je meer controle hebt over de beweging. Dit kan de functionele kracht, coördinatie en balans helpen verbeteren, en ook hulpspieren inschakelen die misschien niet gebruikt worden als je een machine gebruikt. Vrije gewichten vereisen echter ook meer voorzichtigheid en kunnen gevaarlijk zijn als de juiste techniek niet wordt gevolgd. Het beste is om een professionele trainer te raadplegen voordat je aan enige vorm van krachttraining begint

 

Zijn machines geschikt voor beginners?

Ja, machines worden vaak aanbevolen voor wie nieuw is met krachttraining als een manier om basisvaardigheden en lichaamsbewustzijn te ontwikkelen zonder blessures te riskeren. Als je de basis onder de knie hebt, kun je het beste overgaan op het gebruik van vrije gewichten onder begeleiding van een professionele trainer. Dit zal ervoor zorgen dat je de oefeningen correct uitvoert en tegelijkertijd je resultaten maximaliseert

 

Hoe bepaal ik welke methode voor mij het beste werkt?

Uiteindelijk komt het aan op persoonlijke voorkeur en doelen. Als je ervaren bent in krachttraining, dan zijn vrije gewichten wellicht de beste optie voor jou. Ben je nieuw met krachttraining, dan zijn machines een prima manier om veilig te beginnen met het opbouwen van je kracht. Probeer beide methoden uit en kijk wat voor jou het beste werkt! Het is belangrijk dat de oefeningen correct worden uitgevoerd, ongeacht welke methode wordt gekozen

Welke vorm van krachttraining je ook kiest, het is essentieel om de juiste techniek te leren om de resultaten te maximaliseren en tegelijkertijd blessures te voorkomen. Zorg ervoor dat je een professionele trainer raadpleegt als je twijfels of zorgen hebt over de veiligheid bij het tillen van vrije gewichten of het gebruik van machines. Met de juiste begeleiding kan iedereen zijn fitnessdoelen bereiken – hoe groot of klein die ook zijn!

Meer artikelen

Krachttraining

Oefeningen voor krachtige benen (squat, deadlift en legpress)

Sterke benen zijn belangrijk omdat ze het lichaam een goede symmetrie geven, omdat ze het bovenlichaam in balans houden en omdat ze het mogelijk maken om goede resultaten te behalen in andere sporten. In dit artikel krijg je meerdere oefeningen voor de beenspieren met verschillende variaties.