Krachttraining

Oefeningen voor krachtige benen (squat, deadlift en legpress)

Sterke benen zijn belangrijk omdat ze het lichaam een goede symmetrie geven, omdat ze het bovenlichaam in balans houden en omdat ze het mogelijk maken om goede resultaten te behalen in andere sporten. In dit artikel krijg je meerdere oefeningen voor de beenspieren met verschillende variaties.

Lees meer
goed ontwikkelde schouders
Krachttraining

Goed ontwikkelde schouders: een must voor iedere (kracht)sporter

Schoudertraining kan de proporties van je lichaam veranderen. Goed ontwikkelde schouders leiden de aandacht naar je bovenlichaam en creëren een esthetisch aangenaam uitziende vorm, die je taille smaller doet lijken. Sterke schouders zijn daarnaast een voordeel bij de meeste sporten waarbij bewegingen met het bovenlichaam worden gemaakt.

Lees meer
droog trainen basisrichtlijnen
Afvallen

De basisprincipes van droog trainen: krachttraining, cardio en voeding

Je vetpercentage verlagen en het hele jaar door in shape blijven, wie wil dat nou niet? In theorie is vet verliezen makkelijk: gezond eten en voldoende bewegen, maar in de praktijk blijkt het toch een stuk lastiger. Je zult moeten begrijpen wat het inhoudt om je vetpercentage te verlagen met behoud van zoveel mogelijk spiermassa. Dit wordt ook wel ‘droog trainen’ genoemd. Zodra je de basis van dit proces snapt ben je ook beter in staat om je doelen te behalen!

Lees meer
armen sterker maken
Krachttraining

Armen sterker maken: triceps en biceps oefeningen

De armen zijn de klassieke demonstratie objecten van kracht- en gewichtstrainers. Net zoals een goed ontwikkelde borst zijn de armen een zichtbaar bewijs van het werk dat je in de sportschool hebt verricht. Om aan je armspieren te werken krijg je in dit artikel drie oefeningen voor de biceps en drie voor de triceps met bijbehorende uitleg over de uitvoering.

Lees meer
Gezondheid

De werking van onze spieren en gewrichten

Hoe werken spieren? Welke processen in je spieren zorgen voor spiergroei en wat is de rol van training en voeding? Hier lees je waaruit een spier bestaat, de verschillende soorten spieren en hoe ze precies in beweging komen.

Lees meer
Afvallen

Kettlebell oefeningen beginners: welke zijn het beste?

Er zijn nogal wat oefeningen mogelijk met de kettlebell. Het interessante aan het trainen met een kettlebell is dat je verschillende spiergroepen gelijktijdig kunt trainen. Ook kan je genoeg oefeningen variëren om het het hele lichaam te trainen in een relatief korte periode. In dit artikel lees je over de mogelijkheden met de kettlbell!

Lees meer
Motivatie

Checklist voor het vinden van een goede sportschool

Je hebt de keuze gemaakt om te gaan sporten of misschien zoek je gewoon een andere sportschool. Het is in ieder geval van belang dat je een sportschool kiest waar je je goed bij voelt. Maar hoe kies je de juiste en waar moet je op letten? Deze checklist helpt je daarbij!

Lees meer
Gezondheid

Caloriebehoefte berekenen: zo doe je dat simpel en nauwkeurig

Je caloriebehoefte berekenen. Hier heb je ongetwijfeld wel eens van gehoord, maar hoe bereken je het specifiek op jouw lichaam. Wanneer je wilt afvallen dien je minder calorieën te eten dan je dagelijkse energiebehoefte en als je wilt aankomen dan dien je juist meer calorieën te eten. Hoe je je dagelijkse caloriebehoefte berekent op een makkelijke en betrouwbare manier lees je in dit artikel!

Lees meer
sportmaaltijden voor training
Voeding

Sportmaaltijden: voedzame maaltijden voor een zware training

Krachttraining zorgt voor de stimulans die de spieren doet groeien, maar je dieet/voedingspatroon zorgt voor het ‘ruwe’ materiaal waarvan nieuwe spieren worden gemaakt. In deze blogpost zet ik enkele sportmaaltijden voor je op een rijtje die voedzaam zijn voor een zware workout.

Lees meer
powernap
Gezondheid

Powernap tips om het maximale uit jouw middagdutje te halen

Een powernap is een kort middagdutje dat je meer energie en zelfs creativiteit zou moeten geven. Maar is dit wel zo? Is een powernap gezond? In dit artikel leg ik je alles uit over het begrip ‘powernap’ en daarnaast krijg je tips om het maximale uit jouw middagdutje te halen.

Lees meer
Motivatie

Spierpijn na de training: goed of slecht?

Helaas krijg je, met alle goede bedoelingen, van training ook wel eens de rekening gepresenteerd die je eigenlijk liever niet zou willen, namelijk: spierpijn. Door de duur, intensiteit of vorm waarin getraind is, kunnen er inderdaad kleine beschadigingen optreden in de spieren.

Lees meer
spieren krachttraining
Gezondheid

Kennis van spieren: hoe reageren de spieren op krachttraining?

In deze blogpost leer je wat je moet weten om maximale potentie voor spiergroei te bereiken. Het geeft je een groter begrip over spiergroei, over welke soort training de grootste groei van kracht tot gevolg heeft en hoe dat in zijn werk gaat. Hierna beschik je over voldoende kennis over spieren, hoe ze werken en wat je het beste kunt doen voor jouw trainingsprogramma.

Lees meer
dumbbells
Krachttraining

Krachttraining op een fitnessapparaat of met losse gewichten?

De meeste oefeningen kan je op verschillende manieren uitvoeren. Een belangrijk punt waar je als (beginnend) krachtsporter tegen aanloopt is: kies je voor apparaten of voor losse gewichten? In dit artikel zetten we daarom de voordelen en nadelen op een rijtje, zodat je een keuze kunt maken die voor jou het beste werkt.

Lees meer
gewicht kettlebell
Kettlebell

Welk gewicht kettlebell om mee te beginnen?

Als je net begint met de kettlebell dan kan het lastig zijn om het juiste startgewicht te kiezen. Ben je een beginnend sporter of heb je al de nodige ervaring? En hoe zit het met je fysieke conditie? Deze factoren zijn afhankelijk van welk gewicht kettlebell je nodig bent.

Lees meer
slaap
Afvallen

Hoeveel calorieën verbrand je in je slaap?

Op een dag slapen we gemiddeld 8 uur. Je lichaam is tijdens de nachtrust hard aan het werk om calorieën te verbranden, maar hoeveel calorieën verbrand je in je slaap? Die vraag beantwoorden we in deze blogpost.

Lees meer
Krachttraining

Zelf een trainingsschema maken: doelgericht stappenplan!

Als je je training serieus neemt, dan is een trainingsschema belangrijk. Hiermee voorkom je namelijk dat je traint zonder ook echt resultaten te boeken. Daar hoort uiteraard een trainingsschema bij om doelgericht te werk te gaan. Maar hoe pak je dit aan? Dat lees je in dit doelgerichte stappenplan!

Lees meer
melk
Voeding

Is melk wel of niet gezond?

Melk, de witte motor. Zo werd er in de jaren 50 en 60 reclame gemaakt. In de afgelopen jaren is er nog wel het een en ander om te doen geweest. Want hoe gezond is melk nu eigenlijk? Dat zuivel in de schijf van vijf staat bij het voedingscentrum hoeft nog niet direct te betekenen dat melk ook gezond is voor het lichaam. Daarom gaan we in dit artikel in op de vraag: is melk wel of niet gezond?

Lees meer
voeding droog trainen
Afvallen

Voeding om droog te trainen: maak je spieren zichtbaar(der)

Om je spieren zichtbaar(der) te maken heb je een negatieve energiebalans nodig. Dit houdt in dat je meer calorieën verbrandt dan je aan energie binnen krijgt. De juiste voeding is hierin belangrijk, want tijdens het droog trainen wil je niet te snel vet verliezen. want dan zal je ook spiermassa verliezen. In dit artikel krijg je daarom tips over voeding en training die kunnen helpen tijdens dit proces.

Lees meer
glutamine aminozuur
Supplementen

Glutamine en HMB supplement: wat is het en werkt het?

Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Dat wil zeggen dat het in het lichaam kan worden aangemaakt uit andere aminozuren. Het maakt meer dan de helft uit van het totaal aantal aminozuren in je lichaam. HMB is een metaboliet van de ketenvormige aminozuur leucine. Werkt een glutamine of HMB supplement en hoe zit het met de dosering? In dit artikel lees je er meer over.

Lees meer
Afvallen

Kan ik fruit blijven eten als ik wil afvallen?

Of fruit nu echt een dik maker  is, heeft voornamelijk te maken met de suikers die het bevat. De afgelopen jaren wordt steeds meer duidelijk welke schade enkelvoudige suikers als glucose kunnen aan richten. In deze blog lees je of fruit een dik maker is of dat dit pure onzin is.

Lees meer
redenen om te beginnen met krachttraining
Krachttraining

Redenen om te beginnen met krachttraining: alle voordelen op een rijtje

In dit artikel lees je waarom krachttraining zo goed is, niet alleen voor je uiterlijk maar ook voor je gezondheid. Krachttraining gaat niet alleen over fysiek sterker worden of om de zwaarste gewichten te kunnen tillen. In dit artikel lees je de vele voordelen van een goed gepland en goed uitgevoerd krachttrainingsprogramma.

Lees meer
Cardio

Populaire cardio oefeningen: wat zijn de voor- en nadelen?

In dit artikel zet ik de meest populaire cardio oefeningen voor je op een rijtje met de voor- en nadelen. Dus wil jij graag aan de slag met cardio of heb je inspiratie nodig voor een nieuwe manier van trainen? Lees dan even verder en kom er achter wat het beste bij jou past!

Lees meer
gemotiveerd afvallen
Motivatie

Gemotiveerd blijven tijdens afvallen: 6 tips die helpen

Hoe blijf je gemotiveerd tijdens afvallen? Wanneer je al een tijdje bezig bent om je doelen te behalen, dan komt het wel eens voor dat je het soms niet meer ziet zitten. Zodra je merkt dat je de motivatie verliest of vastloopt dan is het tijd om je zo snel mogelijk weer te herpakken. Kortom, hoe onderdruk je die gedachtes zodat je er weer vol frisse moed tegenaan kunt? In dit artikel krijg je 6 tips die daarbij kunnen helpen.

Lees meer
trainen met een weerstandsband
Krachttraining

Thuis trainen met weerstandsbanden: wel of niet als aanvulling?

Thuis trainen kent veel voordelen. Je hoeft de deur niet uit, je traint in vertrouwde omgeving en het scheelt tijd. Weerstandsbanden zijn dan wellicht geschikt om mee te trainen, maar bieden ze ook voldoende mogelijkheden en is het een goede aanvulling? Je leest het in dit artikel!

Lees meer
multivitamine
Supplementen

Is het verstandig om multivitamine te nemen?

Als je op het internet zoekt of een drogisterij binnen loopt, dan vindt je talloze potjes met verschillende soorten vitamines. Met name de multivitamine is populair. Veel mensen slikken dagelijks een multivitamine of andere vitaminepil, maar is het verstandig om deze te nemen en heb je ze wel nodig? Je leest het in dit artikel!

Lees meer
vrouw in overgang
Krachttraining

Krachttraining voor vrouwen in de overgang

In dit artikel lees je alles over hoe krachttraining bijdraagt aan een goede gezondheid voor vrouwen. Niet alleen tijdens- en na de overgang, maar zelfs tot op hoge leeftijd. Daarnaast gaan we dieper in op een stukje wetenschap over trainen en de overgang en krijg je tips over met welke oefeningen je prima kunt beginnen.

Lees meer
kettlebell workout
Kettlebell

Kettlebell workout: tips en voorbeeld trainingsschema

Met een kettlebell workout gaat je explosieve kracht omhoog. Je bereikt sneller en effectiever resultaat doordat er tegelijkertijd meer spieren worden samengespannen. Met een kettlebell workout van 20 minuten verbrand je al gauw 400 calorieën. Bijkomend voordeel is ook dat je conditie verbeterd. Alles over de vele voordelen van de kettlebell lees je in deze blogpost.

Lees meer
maximale krachttraining
Krachttraining

Maximale krachttraining (full-body trainingsschema)

Dit trainingsprogramma kan je het beste volgen als je al enige ervaring hebt met fitness. Na minimaal 2 jaar bodybuilding of krachttraining is dit full-body trainingsschema verantwoord, omdat er erg zware gewichten worden gebruikt.

Lees meer
cardio termen
Cardio

Veelgebruikte cardio termen

In deze blogpost behandelen we enkele belangrijke begrippen die verband houden met cardio-vasculaire oefeningen, zoals maximale hartslag. V02max en RPE.

Lees meer
lichaamsvet verliezen
Afvallen

Lichaamsvet verliezen in een paar simpele stappen

In dit artikel kom je er achter hoe je de calorie-, koolhydraat-, eiwit-, en vet behoeften, die nodig zijn om lichaamsvet te verliezen, kunt berekenen zodat je op een verantwoorde manier kunt werken aan je ‘ideale’ gewicht.

Lees meer
Motivatie

8 fitness motivatie tips

Dit artikel zet jou aan het begin van het pad naar succes. Het laat zien hoe je doelen kunt stellen en hoe je je gedachten erop kunt richten om ze ook werkelijk te bereiken. Bovendien geeft het je praktische, motiverende strategieën om je op het juiste spoor te houden.

Lees meer
borstspieren trainen
Krachttraining

Bredere borst ontwikkelen: bankdrukken, flyes en meer…

Het verlangen naar een brede, beter ontwikkelde borstkas is misschien wel de grootste drijfveer voor mannen om te beginnen met training. Daarnaast zijn sterke borstspieren een voordeel bij vele sporten. De borstspieren spelen een rol bij alle naar voren en naar boven reikende bewegingen. Bij rugby bijvoorbeeld, maar ze worden ook gebruikt bij gooiende en slaande bewegingen, zoals bij tennis, basketbal en volleybal.

Lees meer
Supplementen

Kan je de spiergroei bevorderen met BCAA’s?

Als je op zoek gaat naar een supplement om de spiergroei te stimuleren, kom je wellicht uit bij BCAA’s.  Feitelijk staan ze op ieder lijstje met middeltjes om je prestaties echt een boost te geven. Maar is dit wel terecht? Dat lees je in deze blogpost!

Lees meer
wat is de beste tijd voor cardio
Cardio

Wat is de beste tijd voor cardio training?

Wat is de beste tijd voor cardio training? Iets wat veel sporters zich afvragen maar het antwoord is vrij simpel: dat hangt af van je persoonlijke levensstijl. Kies een tijd van de dag die goed aansluit op je normale dagschema, op die manier is het minder waarschijnlijk dat je een trainingssessie zult overslaan. Daarnaast krijg je drie voorbeeld sessies voor het bereiken van een maximale vetverbranding.

Lees meer
trainingstechniek
Motivatie

10 praktische tips voor een betere trainingstechniek

Een perfecte techniek zou een van de eerste prioriteiten moeten zijn van elke gewichtstrainer. Of je nu net begint of een gevorderde trainer bent. Hoewel het misschien betekent dat je lichtere gewichten moet gebruiken of minder herhalingen kunt uitvoeren, op de lange termijn is dit een veel efficiëntere manier van trainen. In dit artikel krijg je 10 tips voor een betere trainingstechniek.

Lees meer