Veelvoorkomende fouten tijdens het trainen met een kettlebell

Trainen met een kettlebell kan zeer effectief zijn, omdat je je hele lichaam traint met slechts een paar oefeningen. Het voordeel ten opzichte van de meeste fitnessapparaten is dat je meerdere spiergroepen tegelijk gebruikt. Op deze manier word je lichaam sterker en verbruik je veel calorieën in korte tijd.

Niet voor niets wordt de kettlebell steeds populairder en is bijna onmisbaar geworden in iedere sportschool. Veel mensen zien het als een goed hulpmiddel om kracht op te bouwen en vet te verliezen en dat klopt helemaal!

De kettlebell is een krachtige trainingstool waar je snel resultaat mee kunt halen, als je ‘m op de juiste manier gebruikt.

Als je niet de juiste techniek beheerst, dan vergroot je de kans op blessures waardoor je straks een tijdje uit de running bent. Dit wil je voorkomen! Daarom lees je in dit artikel veel voorkomende fouten die je wilt voorkomen als je met een kettlebell gaat trainen.

Keep it simple

One arm kettlebell split jerk of de kettlebell figure 8? Klinkt allemaal leuk en aardig, maar als je al moeite hebt om het uit te spreken en de oefening niet kent, dan hoef je er ook niet aan te beginnen. En zeker niet als je net nieuw bent met kettlebell training. Een oefening die volledig afhangt van de techniek resulteert dan al gauw in blessures.

Tip: Begin met de basis kettelebell oefeningen. De beste en meest effectieve basisoefeningen vind je hier!

Als je na een workout niet langdurig last hebt van je spieren en gewrichten, (een beetje spierpijn na een training kan geen kwaad) ga dan pas verder met gevorderde oefeningen, maar gun je lichaam wel voldoende rust.

Het verschil niet weten tussen swingen en squatten

De uitvoering van een kettbell swing is niet heel eenvoudig. Door je tijd te nemen en regelmatig te oefenen kan je deze oefening wel snel onder de knie krijgen.

Een kettlebell swing is een explosieve oefening waarbij je je heupen nog voor de kettlebell uit naar voren stoot. Bij deze oefening zak je een beetje door je knieën. Bij de squat zak je dieper door je knieën waarbij je bovenbenen parallel zijn aan de vloer.

Houding en techniek

Omdat je met een kettlebell training meerdere spiergroepen traint, zal je lichaam sneller vermoeid raken. Vermoeidheid gaat ten koste van je houding en techniek. Dit leidt weer tot blessures.

Tip: Start met 8 tot maximaal 10 herhalingen per set. Neem minimaal een halve minuut rust om weer te herstellen. Zo raken je spieren gewend aan de oefening. Als je verneemt dat 8-10 herhalingen je goed af gaat, probeer dan eens 12-15 herhalingen te doen.

veelvoorkomende fouten tijdens een kettlebell workout

Kromme bovenrug tijdens de swing

De swing wordt toch wel gezien als de basis van een goede kettlebell workout. Aangezien deze oefening ook je prestaties bij andere sporten verbeterd, zoals bij hardlopen, vechtsport of andere krachttraining.

Je rug moet tijdens de hele oefening recht blijven

Helaas zijn er nog veel mensen die hun schouders gebogen houden op moment dat de kettlebell tijdens de swing dicht bij de grond komt. Dit is niet de juiste manier. Belangrijk is om op dat moment een rechte rug te houden waarbij je je schouders naar achteren houdt.

Een te lichte kettlebell

Belangrijk is je houding en techniek, maar als je met een te lichte kettlebell traint, dan zet je niet al je spieren aan het werk om je hele lichaam optimaal te trainen. Naar een paar oefeningen merk je al gauw wat voor jou het beste gewicht is waarmee je het maximale uit je training kunt halen.

Tip: Start als beginner met 6 of 8 kg. Na 2 of 3 trainingen zou je het gewicht op kunnen voeren naar een kettlebell met 10 tot 12 kg. Een uitgebreid overzicht met hoeveel gewicht je moet beginnen vind je hier.

Het aantal kilo waarmee je traint is uiteraard afhankelijk van je fitnessniveau, maar je merkt al gauw genoeg of je met teveel of te weinig kilo traint. Belangrijk is ook om niet direct te zwaar te beginnen. Je kunt het gewicht altijd opbouwen.

Kettlebell als dumbbell gebruiken

De kettlebell is ontworpen voor explosieve oefeningen zoals de kettlebell swing of de snatch. Dit komt doordat het gewicht van de kettlebell perfect in lijn ligt met de beweging, zodat je het maximale uit de oefening haalt.

Bij een swing of snacth komt de kettlebell dichtbij je kruis. Aangezien bij een dumbbell het gewicht meer aan de buitenkanten zit vergroot je de kans dat je je edele delen raakt. Dit voorkom je met een kettlebell, maar zou met een dumbbell nog wel eens een pijnlijke ervaring kunnen zijn…

Armen die al het werk doen

De meeste kettlebell oefeningen zijn bedoeld om meerdere spiergroepen tegelijk aan te pakken. Met name de been en bilspieren krijgen het zwaar.

Met een kettlebell swing bijvoorbeeld, waar de focus ligt op je benen en billen is het niet de bedoeling dat je armen al het gewicht tillen. Hierdoor verpest je het doel van je training.

Tip: Zorg dat je bij een oefening als de kettlebell swing de kettlebell stabiel houdt met je armen. De kracht moet komen vanuit een explosieve heupbeweging naar voren. Dit zorgt er voor dat je armen een natuurlijke beweging naar voren maken.

Meer artikelen

gewicht kettlebell
Kettlebell

Welk gewicht kettlebell om mee te beginnen?

Als je net begint met de kettlebell dan kan het lastig zijn om het juiste startgewicht te kiezen. Ben je een beginnend sporter of heb je al de nodige ervaring? En hoe zit het met je fysieke conditie? Deze factoren zijn afhankelijk van welk gewicht kettlebell je nodig bent.

Afvallen

Kettlebell oefeningen beginners: welke zijn het beste?

Er zijn nogal wat oefeningen mogelijk met de kettlebell. Het interessante aan het trainen met een kettlebell is dat je verschillende spiergroepen gelijktijdig kunt trainen. Ook kan je genoeg oefeningen variëren om het het hele lichaam te trainen in een relatief korte periode. In dit artikel lees je over de mogelijkheden met de kettlbell!