Is het verstandig om multivitamine te nemen?

multivitamine

Als je op het internet zoekt of een drogisterij binnen loopt, dan vindt je talloze potjes met verschillende soorten vitamines. Met name de multivitamine is populair. Veel mensen slikken dagelijks een multivitamine of andere vitaminepil, maar is het verstandig om deze te nemen en heb je ze wel nodig? Je leest het in dit artikel!

Waarom een multivitamine?

Dagelijks slikt ongeveer een kwart van de Nederlanders multivitamine. De voornaamste reden om een multivitamine te nemen is: ‘een aanvulling op de dagelijkse voeding en voor een goede weerstand’.

Het menselijk lichaam heeft ‘essentiële’ vitaminen nodig voor een heleboel processen, dat is de reden dat men multivitamine slikt. Echter, kunnen wij al die vitaminen en mineralen ook gewoon uit voeding halen. Als jij gezond en gevarieerd eet, dan zou je alles moeten binnen krijgen wat je nodig bent en is het niet zo belangrijk om extra vitaminen te nemen.

Vitamine tekort?

Mocht het zo zijn dat je een tekort hebt aan een bepaalde vitamine, dan kun je er voor kiezen om als aanvulling een supplement te nemen. Denk je een tekort te hebben aan meerdere vitaminen? Dan kan een multivitamine handig zijn. Denk er aan dat je een multivitamine ziet als toevoeging op je ‘normale’ voeding. Een multivitamine is nooit een vervanging van voeding.

Als je lichaam niet beschikt over voldoende vitaminen en mineralen, dan vergroot je de kans op ziektes en aandoeningen. Verder geldt hoe langer een tekort aanhoudt, des te groter het risico. Voorbeelden zijn een vitamine-d tekort (rachitis) of vitamine-c tekort (scheurbuik). Twijfel je of je een vitamine- of mineralentekort hebt? Neem dan een bezoek aan de huisarts. De huisarts kan door middel van een bloedonderzoek vaststellen of je een tekort hebt.

Gezond en gevarieerd eten

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je in theorie alle belangrijke voedingsstoffen binnen. In de praktijk blijkt het toch een stuk lastiger. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verschilt namelijk per individu. Iemand die bijvoorbeeld 4-5 keer in de week sport heeft meer energie en dus voeding nodig, dan iemand met een kantoorbaan die 1 keer per week tennist.

Train je regelmatig? Dan heb je meer eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om te kunnen presteren. Daarnaast is de theorie dat het dan ook handig is om meer groente en fruit te eten (2 stuks per dag) zodat je zeker bent dat je alle micro’s binnenkrijgt.

Vitamines en mineralen worden ook wel micronutriënten genoemd. Ze leveren geen energie, maar zijn nodig voor het vrijmaken van de energie uit de macrovoedingsstoffen en van de aminozuren uit eiwit.

Om na te gaan waar bij jouw winst valt te behalen kun je het beste je voedingspatroon analyseren. Dit kan je prima zelf doen door middel van een app en de hoeveelheid macro’s en micro’s te noteren die je die dag hebt geconsumeerd. De app ‘Mijn Eetmeter’ geeft bijvoorbeeld een handig overzicht van de vitaminen en mineralen.

gevarieerd eten

Heb je als sporter extra vitamine nodig?

Ondanks dat je met een gevarieerd voedingspatroon geen multivitamine nodig bent, zijn er groepen waarvoor het wel verstandig kan zijn om ze te nemen. Denk aan kinderen of ouderen met een zwakkere gezondheid. Ook sporters kunnen profijt hebben van multivitamines. Sport je regelmatig? Dan is het aan te raden om wat meer vitaminen te nemen dan gemiddeld.

Met sporten heeft je lichaam een grotere behoefte aan voedingsstoffen. En dus ook meer behoefte aan vitaminen die je door het sporten en transpireren verliest. Wel eet je (als het goed is) meestal meer wanneer je sport, waardoor je vanzelf al een grotere hoeveelheid vitaminen binnenkrijgt. Als extra ondersteuning kun je er dan voor kiezen om een multivitamine te nemen, zodat je zeker weten geen tekorten oploopt.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid

Wil je een multivitamine nemen? Dan heb je volop keuze aan potjes bij de drogist of op het internet. Je verwacht misschien dat vrijwel elke vitaminepil kwalitatief even goed is, maar toch zit er nog flink wat verschil in de soorten die verkrijgbaar zijn. Bij je keuze zijn er enkele dingen waar je op kunt letten. Kies bijvoorbeeld voor een multivitamine waar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) niet wordt overschreden.

Het overschrijden van de ADH is zijn goed voor de gezondheid en kan zelfs schadelijk zijn voor het lichaam. Bekijk ook of er selenium in de multivitamine zit. Je lichaam heeft deze stof nodig om de vitaminen goed op te kunnen nemen. Daarentegen kan je een multivitamine met magnesiumoxide en natrium beter vermijden.

Ook is het van belang om een zo’n neutraal mogelijk pil te nemen. Er zijn veel vitaminen op de markt met fancy kleurtjes en smaakstoffen, maar hier zitten weer e-nummers en andere stoffen in die het lichaam niet nodig heeft. Houd je deze punten in het achterhoofd bij het aanschaffen van multivitamine, dan moet het goed komen.

vitaminen
Misschien vind je dit ook interessant: kan je de spiergroei bevorderen met BCAA’s?

Multivitaminen: fabels en feiten

Ondanks de populariteit van vitaminen, bestaan er nogal wat fabels over. Wat is er nu waar en niet waar over multivitaminen? Onderstaand de fabels en feiten op een rijtje.

Multivitamine bevat alle vitamines (feit)

Een multivitamine is een supplement met alle 13 vitamines en een groot deel van de mineralen die ook zitten in groente en fruit. Een multivitamine is een aanvulling op voeding. Het Vitamine Informatie Bureau beveelt aan om te kiezen voor een multivitamine met 100 tot 300% van de aanbevolen dagelijks hoeveelheid (ADH)

Multivitaminen zijn verslavend (fabel)

Bij langdurig gebruik kunnen sommige vitaminen schadelijk zijn. Zeker wanneer je hoge doseringen gebruikt. Hierdoor kunnen verschijnselen zoals hoofdpijn en misselijkheid ontstaan (bij vitamine A en D). Houd je je netjes aan de ADH die op de verpakking staat, dan hoef je je geen zorgen te maken. Ook bij langdurig gebruik, treden er dan geen schadelijke effecten op.

Het hele jaar heb je multivitamine nodig (feit)

Sommigen denken dat ze in de winter meer vitamines nodig hebben dan in de zomer. Dit komt puur vanwege het feit dat ze minder zonlicht krijgen in de wintermaanden waardoor ze extra vitamine D nodig zijn. Echter, heb je alle andere vitamines ook het hele jaar nodig.

Als je ziek bent heeft een multivitamine extra effect (fabel)

Vitaminen spelen een essentiële rol bij het herstel van het lichaam als je ziek bent. Maar het heeft geen effect om extra vitaminen te nemen als je je ziek voelt. In feite ben je dan al te laat. Om die reden is het van belang om de hoeveelheid vitaminen in je lichaam het hele jaar door op peil te houden.

Wanneer je een multivitamine neemt maakt niet uit (feit)

Het is aan te raden om tijdens de maaltijd een vitaminesupplement te nemen. De vetoplosbare vitamines (A,D,E en K) worden namelijk beter opgenomen in combinatie met de maaltijd. Daarnaast kun je vitamine C ook beter tijdens de maaltijd nemen, omdat het de opname van ijzer uit de maaltijd verbetert. Voor vitamine B maakt het niet zoveel uit.

Met een gezond en gevarieerd eetpatroon heb je geen multivitamine nodig?

Dit punt laten we in het midden. Het is een feit in een ideale situatie waarbij iedereen gezond eet. Uit diverse onderzoeken blijkt dat lang niet iedereen dit doet. In de realiteit blijkt dus dat veel mensen alsnog een multivitamine nodig zijn ter aanvulling op hun dagelijkse eetpatroon.

Lees ook: resultaat met fatburners, werkt het wel?

Meer artikelen

glutamine aminozuur
Supplementen

Glutamine en HMB supplement: wat is het en werkt het?

Glutamine is een niet-essentieel aminozuur. Dat wil zeggen dat het in het lichaam kan worden aangemaakt uit andere aminozuren. Het maakt meer dan de helft uit van het totaal aantal aminozuren in je lichaam. HMB is een metaboliet van de ketenvormige aminozuur leucine. Werkt een glutamine of HMB supplement en hoe zit het met de dosering? In dit artikel lees je er meer over.