Hoeveel calorieën verbrand je in je slaap?

slaap

Op een dag slapen we gemiddeld 8 uur. Je lichaam is tijdens de nachtrust hard aan het werk om calorieën te verbranden, maar hoeveel calorieën verbrand je in je slaap?

Wat is slaap?

Slaap is een tijd waarin je lichaam tot rust komt. Het is een tijd waarin je kunt ontspannen en je nergens zorgen over hoeft te maken. Je slaapt meestal ongeveer 8 uur per dag. Gedurende deze tijd doet je lichaam belangrijk werk. Je spieren herstellen en bouwen zichzelf weer op.

Als je slaapt, begint je lichaam calorieën te verbranden. Dit gebeurt omdat je stofwisseling tijdens de slaap vertraagt. Je lichaam heeft niet zoveel calorieën nodig om te blijven functioneren als wanneer je wakker en actief bent. Je verbrandt echter nog steeds een een aanzienlijke hoeveelheid calorieën terwijl je slaapt.

De gemiddelde persoon verbrandt tussen 60 en 100 calorieën per uur terwijl hij slaapt. Dit komt neer op ongeveer 720-1.200 calorieën per nacht. Dat is ongeveer evenveel calorieën als je zou verbranden met een uur matige lichaamsbeweging!

4 fases van slaap

Wanneer je slaapt, doorloopt je lichaam 4 fasen. Tijdens de eerste fase ontspant je lichaam en begin je je slaperig te voelen. In de tweede fase begin je te dromen. In de derde fase begint je lichaam zich te herstellen. Dit is het belangrijkste deel van de slaap. In de vierde fase word je wakker en ben je klaar om aan de dag te beginnen.

Elk van deze fasen heeft een doel. Tijdens de eerste fase ontspant uw lichaam en vertragen uw hartslag en ademhaling. Hierdoor val je sneller in slaap. Tijdens de tweede fase herstellen je spieren zich en kun je levendige dromen krijgen. In de derde fase doet je lichaam zijn belangrijkste werk – het afgeven van hormonen die je helpen groeien en herstellen. In de vierde fase word je fris wakker en ben je klaar om de dag te beginnen.

Voldoende kwaliteitsslaap is essentieel voor een gezonde levensstijl. Niet alleen helpt het je overdag alert te blijven, maar het helpt je lichaam ook te herstellen van lichamelijke activiteit, spierweefsel weer op te bouwen en calorieën te verbranden. Zorg er dus voor dat u elke nacht 8 uur slaap krijgt!

Door deze tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat u een goede nachtrust krijgt en het aantal verbrande calorieën in uw slaap maximaliseert. Neem dus wat rust – je lichaam zal je er dankbaar voor zijn!

Koele of warme slaapkamer?

Extra calorieën verbranden tijdens het slapen? Zorg dan voor een koele slaapkamer. Het hoeft niet beneden het vriespunt te zijn, maar in ieder geval kouder dan de gangbare kamertemperatuur. In de regel is het zo hoe kouder je het hebt, hoe harder het lichaam moet werken om warm te blijven. Uiteindelijk verbrand je zo meer calorieën.

Zorg ook dat de slaapkamer goed geventileerd is. Dit draagt bij aan een gezonde nachtrust. Doe het raam op een kier en zorg dat het tussen niet warmer wordt dan 17 graden in de slaapkamer. Naast dat het lekker fris is, is het ook goed om te weten dat je ’s nachts 0,25 tot 2 liter zweet verliest. Dus een koele kamer is zeker geen overbodige luxe.

Een telefoon is slecht voor je nachtrust

Het blauwe licht van je telefoon voorkomt dat je snel in slaap valt en verstoort ook je slaappatroon. Leg alle schermen, zoals je computer, tablet en tv minstens een uur voor het slapen gaan weg. Dan heeft de melatonine (slaaphormoon) meer kans om op te komen en helpt het je sneller in slaap te vallen.

Bovenal: neem voldoende rust

Slaap is essentieel voor een gezond leven! Je hebt 7-8 uur kwaliteitsslaap per nacht nodig voor optimale fysieke en mentale prestaties overdag. Zorg er dus voor dat je jezelf dit geschenk elke nacht geeft. Ga vroeg naar bed om elke nacht van 8 uur kwaliteitsslaap te kunnen genieten. Een goede nachtrust loont in meer dan één opzicht.

Tips om overdag calorieën te verbrande

Overdag extra calorieën verbranden hoeft niet moeilijk te zijn. Kleine veranderingen in uw levensstijl kunnen een groot verschil maken in de hoeveelheid verbrande calorieën. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen

Neem waar mogelijk de trap in plaats van een lift of roltrap. Dit vermindert niet alleen uw ecologische voetafdruk, maar helpt u ook extra calorieën te verbranden. Zorg er bovendien voor dat u tijdens uw werkdag regelmatig pauzes neemt; haal frisse lucht en beweeg ongeveer elk uur vijf minuten. Dit bevordert de doorbloeding en zuurstofvoorziening in uw lichaam, wat de verbranding van calorieën stimuleert

Als u geen tijd hebt voor een volledige trainingsroutine, probeer dan actievere activiteiten te doen, zoals tuinieren of huishoudelijk werk. Dit kan net zo effectief zijn als naar de sportschool gaan als het gaat om het verbranden van calorieën. Als je een kantoorbaan hebt, probeer dan indien mogelijk rechtop te staan tijdens het werk; dit kan helpen om je metabolisme actief te houden en de hele dag door extra calorieën te verbranden

Zorg er ten slotte voor dat je gehydrateerd blijft! Veel water drinken kan het aantal verbrande calorieën tijdens de spijsvertering verhogen en het helpt uitdroging voorkomen, wat essentieel is om je energieniveau hoog te houden tijdens lichamelijke activiteit. Dus onthoud: drink de hele dag door voldoende!

Meer artikelen

droog trainen basisrichtlijnen
Afvallen

De basisprincipes van droog trainen: krachttraining, cardio en voeding

Je vetpercentage verlagen en het hele jaar door in shape blijven, wie wil dat nou niet? In theorie is vet verliezen makkelijk: gezond eten en voldoende bewegen, maar in de praktijk blijkt het toch een stuk lastiger. Je zult moeten begrijpen wat het inhoudt om je vetpercentage te verlagen met behoud van zoveel mogelijk spiermassa. Dit wordt ook wel ‘droog trainen’ genoemd. Zodra je de basis van dit proces snapt ben je ook beter in staat om je doelen te behalen!