Hoeveel calorieën verbrand je in je slaap?

slaap

Op een dag slapen we gemiddeld 8 uur. Je lichaam is tijdens de nachtrust hard aan het werk om calorieën te verbranden, maar hoeveel calorieën verbrand je in je slaap?

Wat is slaap?

Als mens hebben we slaap nodig. Tijdens de slaap heeft het lichaam lichamelijk en geestelijk tijd nodig om te herstellen van de dag. Spieren die actief zijn geweest kunnen weer ontspannen tijdens de slaap. Het lichaam maakt meer nieuwe cellen en afweerstoffen aan tijdens de slaap, dan wanneer je wakker bent.

Wat gebeurt er met het lichaam tijdens de slaap? Onder andere het volgende: de lichaamstemperatuur daalt, de hersenactiviteit verandert, pupillen worden kleiner, harstslag vertraagt, de hoeveelheid groeihormonen neemt toe en de hoeveelheid stresshormonen neemt af. Met name de laatste twee zijn belangrijk voor het herstel van actieve (kracht)sporters.

4 fases van slaap

Er zijn 4 fases van slaap die samen de slaapcyclus vormen. Dit bestaat uit de sluimerfase (1), lichte slaap (2), diepe slaap (3) en droomslaap (4). We gaan verder niet dieper in op deze slaapcyclus, maar belangrijk om te onthouden is dat je in de laatste fase, ook wel de REM-slaap genoemd de meeste calorieën verbrandt.

De meeste calorieën verbrand het lichaam tijdens de Rapid Eye Movement, ook wel REM-slaap.

Het lichaam verbrandt de meeste calorieën tijdens de REM-slaap, wanneer je hersenen het meest actief zijn omdat ze voor goed functioneren de meeste zuurstof nodig hebben. Elke 90-120 minuten doorlopen we de slaapcyclus en herhalen deze cyclus zo’n 3 tot 5 keer per nacht. Onze hersenen zijn minstens zo actief tijdens de REM-slaap, als wanneer we wakker zijn.

Hoeveel calorieën verbrand je in je slaap?

Hoeveel calorieën je nu precies verbrandt tijdens je slaap, hangt af van je gewicht. Het lichaam verbruikt in slaapmodus ongeveer 1 calorie per uur per kilo lichaamsgewicht. Als je 80 kilo bent is dit dus 80 x 80 = 640 calorieën uitgaande van 8 uur slaap.

Hoe zwaarder je bent, hoe meer je verbrandt.

Lichaamsgewicht in kgAantal calorieën
50400
60480
70560
75600
80640
85680
90720
95760
100800
120+960
Aantal calorieën op basis van het lichaamsgewicht en gemiddeld 8 uur slaap per nacht. Hoe zwaarder, hoe meer je dus verbrandt. Ben je 100 kilo? Dan verbrand je dus al gauw 800 calorieën.

calorieen verbranden in slaap

Koele of warme slaapkamer?

Extra calorieën verbranden tijdens het slapen? Zorg dan voor een koele slaapkamer. Het hoeft niet beneden het vriespunt te zijn, maar in ieder geval kouder dan de gangbare kamertemperatuur. In de regel is het zo hoe kouder je het hebt, hoe harder het lichaam moet werken om warm te blijven. Uiteindelijk verbrand je zo meer calorieën.

Zorg ook dat de slaapkamer goed geventileerd is. Dit draagt bij aan een gezonde nachtrust. Doe het raam op een kier en zorg dat het tussen niet warmer wordt dan 17 graden in de slaapkamer. Naast dat het lekker fris is, is het ook goed om te weten dat je ’s nachts 0,25 tot 2 liter zweet verliest. Dus een koele kamer is zeker geen overbodige luxe.

Zeg maar dag tegen je mobiel

Het licht wat je smartphone uitstraalt zorgt voor een verminderde slaapkwaliteit. Dit komt door de verstoring van het slaaphormoon melatonine. Kan je dit voorkomen? Ja, je telefoon niet meer aanraken een uur voordat je gaat slapen. Wil je toch nog even in bed scrollen door je social media of wat berichten beantwoorden, gebruik dan een app die het licht filtert waardoor je slaap niet verstoord. Voor Apple zou je Night Shift kunnen gebruiken en voor Android Twilight.

Melatonine speelt een rol in het slaap-waakritme van ons lichaam. Het zorgt ervoor dat we slaperig worden als het donker wordt.

Intensieve work-out?

Seks zorgt ervoor dat het lichaam ontspant en je meer calorieën verbrandt. Bovendien maken onze hersenen tijdens seks ook oxytocine aan, beter bekend als het liefdeshormoon. Dit hormoon geeft ons een prettig en verbonden gevoel. Dopamine komt massaal vrij en zorgt voor het euforische gevoel tijdens de seks. Na deze intensieve work-out daalt de hartslag en lichaamstemperatuur en val je al snel als een blok in slaap.

Minder slapen maakt dikker

Bij te weinig slaap, dus structureel minder dan 6-7 uur per nacht, maakt je lichaam hormonen aan die ervoor zorgen dat je meer gaat eten. En eetbuien zorgen er niet voor dat je een gezonde snack pakt, maar juist ongezonde voeding met veel vet en toegevoegde suikers. Je komt dan juist aan in plaats van dat je afvalt.

Wil je graag afvallen? Dan is voldoende slaap dus heel belangrijk.

Calorieën verbranden overdag

Nu weet je hoeveel calorieën je gemiddeld verbrand per nacht, maar hoe zit dat overdag? Overdag verbrand je natuurlijk meer calorieën omdat je lichaam een stuk actiever is. Als je 80 kilo weegt en een uur stevig gaat wandelen verbrand je al zo’n 220 calorieën. Daar staat gemiddeld zo’n 2,5-3 uur slaap tegenover in vergelijking met het aantal calorieën.

Een persoon van 80 kg verbrandt tijdens een uur krachttraining gemiddeld tussen de 250 en 500 kcal. De exacte hoeveelheid is afhankelijk van de trainingsintensiteit, soort oefeningen en het trainingsprogramma.

Niet zo sportief aangelegd of een hekel aan krachttraining? Kies dan voor een activiteit wat je leuk vindt en waarbij je ook voldoende beweegt. Tuinieren, klussen, zwemmen, tennissen, etc. Wil je dus afvallen en de vetverbranding stimuleren? Dan kun je dit het beste overdag doen. Slaap is natuurlijk wel essentieel. Met name voor de rust, herstel en het opladen voor de volgende dag.

Meer artikelen

Afvallen

Voeding na de training: waarom is dit zo belangrijk?

Na een flinke workout zijn er veel mensen die moeite hebben om te gaan eten. Met name als je wilt afvallen lijkt dit niet verstandig, want waarom zou je gaan eten als je net al die calorieën hebt verbrand? Toch zijn er genoeg redenen om wel te gaan eten na het sporten, zelfs als je wilt afvallen. In dit artikel leggen we je uit waarom!

Afvallen

Kettlebell oefeningen beginners: welke zijn het beste?

Er zijn nogal wat oefeningen mogelijk met de kettlebell. Het interessante aan het trainen met een kettlebell is dat je verschillende spiergroepen gelijktijdig kunt trainen. Ook kan je genoeg oefeningen variëren om het het hele lichaam te trainen in een relatief korte periode. In dit artikel lees je over de mogelijkheden met de kettlbell!