Checklist voor het vinden van een goede sportschool

Iedere sporter heeft zijn eigen doelen en voorkeur wat betreft een sportschool. Daarom is er ook niet één sportschool waar iedereen zich thuis voelt.

Desondanks zijn er wel verschillende factoren waar iedereen rekening mee houdt voordat een keuze gemaakt wordt.  Zoek jij de sportschool die het beste bij jou past? Houdt dan in ieder geval rekening met een paar punten.

Voordat je opzoek gaat naar de juiste sportschool, dien je voor jezelf te bepalen wat je wilt bereiken met de training. Is jouw doel om je vetpercentage te verlagen met behoud van zoveel mogelijk spiermassa of wil je juist aankomen?

Of misschien wil je groot en gespierd worden en aan bodybuilding- of fitnesswedstrijden mee doen, of ben je opzoek naar meer sociaal contact en zoek je een sportschool met veel leeftijdsgenoten?

Bepaal eerst eens wat je trainingsdoelen zijn, waarschijnlijk vallen er dan al enkele sportscholen af.

Wil jij serieus aan bodybuilding doen, en train je in een ‘typisch’ fitnesscentrum, dan wordt jou manier van trainen vaak niet zo gewaardeerd door andere leden of de staf. Andersom zal je je ook niet prettig voelen als je puur als recreatieve fitnesser in een ‘hardcore’ gym terecht komt waar alle grote jongens aan het schreeuwen zijn en met veel zware gewichten trainen. Dan zal je voorkeur juist uitgaan naar een fitnesscentrum.

Alhoewel oefeningen en apparatuur voor verscheidene trainingsdoelen hetzelfde zijn, en je dus eigenlijk in iedere sportschool zou kunnen trainen, is het type sportschool toch van belang voor jouw doelen. Daarom krijg je in dit artikel een checklist voor het vinden van een goede sportschool.

Een van de belangrijkste factoren: de locatie

Om regelmatig naar de sportschool te gaan heb je discipline nodig. Als je een keer geen zin hebt om te trainen, en de sportschool ligt verder dan een uur van je huis of werk vandaan, dan zal je eerder geneigd zijn om niet te gaan trainen.

Als u een sportschool in de buurt van uw huis kiest, is de kans groter dat u regelmatig gaat sporten. Denk goed na over de afstand – als het meer dan 15 minuten rijden is, kan het een hindernis op zich worden! Wanneer u kiest waar u gaat sporten, zorg er dan voor dat u rekening houdt met de nabijheid; per slot van rekening is de locatie vaak bepalend voor het al dan niet volhouden van uw trainingsdoelen.

Uit diverse onderzoeken is ook gebleken dat mensen aanzienlijk meer sporten als de sportschool dichter bij huis zit. Kies daarom bij voorkeur een sportschool dat maximaal vijftien minuten van je vandaan ligt.

Op welke tijdstippen ben je van plan te gaan trainen

Ondanks dat steeds meer sportscholen hun openingstijden verbreden is het toch handig om hier van te voren naar te kijken. Als je vooral overdag traint, dan zijn de openingstijden meestal geen probleem, maar werk je op kantoor bijvoorbeeld van 09:00 tot 17:00, dan dien je wel te kunnen trainen op de tijdstippen dat het jou uitkomt.

Wil je trainen voordat je naar werk gaat, dan is het belangrijk dat de sportschool vroeg open is. Of misschien draai je nachtdiensten en wil je ’s nachts nog even een training mee pakken, zorg dan dat je bij een sportschool staat ingeschreven die 24/7 open is. Dit zie je ook steeds vaker: 24-uursclubs die werken met een pasjessysteem. Hier betaal je wat meer voor, maar daar staat tegenover dat je kan trainen wanneer je wil.

Kosten

De meeste sportscholen bieden goedkopere jaarcontracten aan om klanten aan zich te binden. Dit geeft de sportschool meer zekerheid, maar voor jou is het verstandig om daar eerst geen gebruik van te maken.

Bij veel sportscholen heb je de keuze om per maand of per kwartaal te betalen. Als je net begint met sporten heb je op die manier de kans om eerst een tijdje proef te draaien om te kijken of de sportschool aan jouw wensen voldoet. In andere fitnesscentra betaal je voor elke trainingssessie. Vermenigvuldig dit met het aantal keren dat je per jaar denkt te trainen. Zoekt ook uit wat het lidmaatschap inhoudt en of je extra moet betalen voor aanvullende faciliteiten.

Maak gebruik van een proefles

Maak gebruik van een gratis proefles, als dit wordt aangeboden. Probeer alle machines en diverse groepslessen. Als je op verschillende moment gaat, bijvoorbeeld de ene keer ’s ochtends en de andere keer ’s avonds kan je ook checken of het personeel altijd gereed staat en of de sfeer goed is.

Ga na of de instructeurs goede begeleiding geven en/of ze gekwalificeerd zijn. De Koninklijke Nederlandse Krachtsport en Fitnessbond (KNKF) heeft een opleiding tot krachtsportbegeleider en zij kunnen je ook informeren over de kwalificaties die een sportschool of instructeur dient te hebben.

Als je je nog moet inschrijven en je wilt echt tegen een laag tarief sporten, let dan op speciale acties die sportscholen regelmatig hebben om nieuwe leden te werven. Bijvoorbeeld begin januari, in verband met de ‘goede voornemens’. Deze acties variëren: bijvoorbeeld een maand lang gratis sporten, of tijdelijk geen inschrijfgeld betalen of misschien krijg je een gratis bidon of T-shirt cadeau.

Staat en veiligheid van de uitrusting

Een goede uitrusting hoeft er niet glanzend en flitsend uit te zien. Controleer of de uitrusting goed onderhouden is zonder gebroken of losse onderdelen en dat ze regelmatig worden schoongemaakt en getest.

Daarnaast dient de trainingsruimte goed geventileerd te worden en goed opgezet te zijn, met genoeg ruimte tussen de toestellen. Op die manier voorkom je ongelukken en een overvolle opgepropte zaal.

checklist sportschool

Hoe zit het met de hygiëne

Een belangrijk, maar vaak onderschat punt bij de keuze voor een sportschool is de hygiëne, want wie wil er nu trainen in een stoffige ruimte vol met natte handdoeken en een zweet lucht die overheerst. Niemand, toch?

Op een dag komen er veel mensen in de sportschool en niet iedereen gebruikt een handdoek om de machine, waar ze net op gezeten hebben, schoon te maken. Ook niet geheel onbelangrijk: check of de kleedkamers en doucheruimtes goed schoon zijn. Let daarom goed op de hygiëne van de sportschool. Ligt er veel stof? Zijn de toiletten schoon? Dragen leden de juiste sportschoenen? Antwoorden op deze vragen geven aan hoeveel waarde de sportschool hecht aan de hygiëne.

Begeleiding van personeel

Als jij groot en gespierd wil worden zou je dan advies aannemen van iemand die broodmager is? Waarschijnlijk niet. Kijk daarom hoe de personal trainers er fysiek uitzien en kies iemand die in de praktijk brengt wat hij of zij jou verteld.

Analyseer bovendien hoeveel trainers er in dienst zijn en of er ondersteuning in de buurt is. Als u het moeilijk vindt om gemotiveerd te blijven, kunnen personal trainers u ook helpen om maximaal resultaat uit uzelf te halen. Vindt u het leuk om tijdens het sporten een ruimte vol gelijkgestemden te vullen? Overweeg dan om deel te nemen aan groepslessen die uw sportschool aanbiedt; deze variëren van kickboksen tot steplessen en meer! Onderzoek van tevoren het schema voor dergelijke activiteiten, zodat ze goed in uw trainingsplannen passen.

Meer artikelen

Motivatie

Spierpijn na de training: goed of slecht?

Helaas krijg je, met alle goede bedoelingen, van training ook wel eens de rekening gepresenteerd die je eigenlijk liever niet zou willen, namelijk: spierpijn. Door de duur, intensiteit of vorm waarin getraind is, kunnen er inderdaad kleine beschadigingen optreden in de spieren.