Kan ik fruit blijven eten als ik wil afvallen?

Al jarenlang probeert het voedingscentrum ons te overtuigen om meer fruit eten. Welgemeend 2 stuks per dag! Ongetwijfeld heb je dit advies wel eens voorbij zien komen, maar intussen zijn er ook mensen die zeggen dat het weer slecht voor je is.

Deze mensen beweren dat je van fruit juist dik wordt, en dat je alle vitamines ook best uit andere voeding kunt halen. Hoe zit dit dan precies? Kan je werkelijk beter zo weinig mogelijk fruit eten, of is dit nergens voor nodig? In deze blog lees je of fruit een dik maker is of dat dit pure onzin is.

Is fruit nu echt een dik maker?

Of het nu echt een dik maker is heeft voornamelijk te maken met de suikers die het bevat. De afgelopen jaren wordt steeds meer duidelijk welke schade enkelvoudige suikers als glucose kunnen aan richten. Mensen komen ook geleidelijk van het idee af dat suiker in fruit op de één of andere manier ‘anders’ is dan losse suiker.

Vruchtensuiker is vruchtensuiker, of het nu in een appel, kiwi of banaan zit.

De conclusie die we hieruit kunnen trekken, is dus vrij simpel. Fruit is een dik maker, omdat fruit suiker bevat. Zeker met de rage van het ‘koolhydraat arme dieet‘ is het geen wonder dat deze opvatting hierover snel aan populariteit wint. Het punt is: alle suikers zijn misschien gelijk, maar de producten waar ze in zitten zijn dat zeker niet.

De manier waarop je met suiker omgaat…

De wijze waarop het lichaam met een portie suiker omgaat heeft ook te maken met wat je er verder bij neemt. Eet je een stuk gebak? Dan is dat praktisch gezien een brok snelle suikers, wat vetten- en nog meer suiker.

In zo’n situatie is het niet gek dat je bloedsuiker omhoog gaat, met alle gevolgen van dien. Echter, eet je suikers met een flinke portie, dan vertragen die de opname in je bloed. Dit zorgt dat je glucoselevel wat stabieler blijft. Daarbij kunnen andere hulpstoffen je lichaam op die manier helpen om suiker beter te verteren.

Fruit en calorieën

Hier komt nog eens bij dat je al met al niet dikker wordt van suiker. Je wordt dik als je meer calorieën consumeert dan dat je verbrandt. Nu is het wel zo dat suiker tot negatief gevolg kan hebben dat je meer gaat eten.

Dit komt onder andere door de schommelingen in het bloed. Maar als je voor suikers gaat met veel vezels, dan is die kans redelijk klein. De enige manier waarop fruit een dik maker kan zijn, is wanneer je dusdanig veel fruit eet dat je boven je dagelijkse caloriebehoefte komt. En dat zou knap zijn, aangezien fruit lang niet zo veel calorieën bevat.

Hoe zit het dan met de hoeveelheid calorieën?

De meest energierijke vrucht is de avocado, met zo’n 200-250 calorieën per avocado. Toch zijn er niet veel mensen die avocado’s eten. Andere vruchten die relatief veel calorieën bevatten zijn de mango, met 135 calorieën per stuk, de banaan, met 90 calorieën en de peer, met 80 calorieën.

Kortom: zelfs met twee porties fruit per dag kom je amper boven de 200 calorieën uit. Er zijn genoeg snacks waar veel meer calorieën in zitten, zoals een reep chocolade of een hoorntje met ijs. Oftewel: fruit is een tussendoortje dat vult dankzij de goede vezels en betrekkelijk weinig calorieën bevat.

Genoeg reden om fruit te eten

Een goede reden om geen fruit te eten is er dus eigenlijk niet. Daarentegen is er genoeg reden om wel die twee stukken fruit per dag te eten. Eenvoudigweg omdat het een uitstekende leverancier van allerlei stoffen die het lichaam nodig heeft. Vitamines en mineralen zijn daar het beste voorbeeld van.

Fruit ter ondersteuning bij het afvallen

Overigens kan fruit een geweldige hulp zijn bij het afvallen (juist vanwege die suikers). Reden daarvoor is dat je af en toe ook gewoon een energieboost nodig hebt. Vlak voor het sporten bijvoorbeeld. Door op zo’n moment fruit te eten beschikken je spieren over snelle koolhydraten die ze nodig hebben om te kunnen presteren.

Op dezelfde wijze kan fruit als tussendoortje voorkomen dat je je overschrijdt aan andere, ongezondere snacks. Ook dat helpt je zeker om op het juiste gewicht te komen en te blijven.

Let op met gedroogd fruit

Nog wel een kleine tip: met gedroogd fruit moet je iets meer opletten dan met vers fruit. Omdat ze gedroogd zijn, zijn ze ook een stuk geconcentreerder. Dit betekent dat ze per portie ook behoorlijk meer calorieën bevatten.

Desalniettemin hoeft dit geen probleem te zijn, als je er maar rekening mee houdt. Let er gewoonweg op dat je niet per ongeluk in een calorieoverschot belandt, omdat je dagelijks een zakje vol rozijnen op eet.

Ten slotte: vruchtensap

Nog een fruitproduct dat je écht beter kunt laten staan: vruchtensap uit pak. Het punt daarmee is dat het nog steeds de suikers bevat, maar niet de goede vezels die de suikeropname begeleiden.

Liever fruit drinken? Kies dan voor een smoothie. Daarin wordt in elk geval een deel van de vezels nog gewoon behouden.

Vruchtensap kan daarom wel eens tot onaangename schommelingen in je bloedsuiker leiden. Overigens vult het ook amper. Hierdoor wordt het wel heel eenvoudig om ongemerkt honderden calorieën naar binnen te werken.

Meer artikelen

melk
Voeding

Is melk wel of niet gezond?

Melk, de witte motor. Zo werd er in de jaren 50 en 60 reclame gemaakt. In de afgelopen jaren is er nog wel het een en ander om te doen geweest. Want hoe gezond is melk nu eigenlijk? Dat zuivel in de schijf van vijf staat bij het voedingscentrum hoeft nog niet direct te betekenen dat melk ook gezond is voor het lichaam. Daarom gaan we in dit artikel in op de vraag: is melk wel of niet gezond?