Kan ik fruit blijven eten als ik wil afvallen?

Al jarenlang probeert het voedingscentrum ons te overtuigen om meer fruit eten. Welgemeend 2 stuks per dag! Ongetwijfeld heb je dit advies wel eens voorbij zien komen, maar intussen zijn er ook mensen die zeggen dat het weer slecht voor je is.

Deze mensen beweren dat je van fruit juist dik wordt, en dat je alle vitamines ook best uit andere voeding kunt halen. Hoe zit dit dan precies? Kan je werkelijk beter zo weinig mogelijk fruit eten, of is dit nergens voor nodig? In deze blog lees je of fruit een dik maker is of dat dit pure onzin is.

Is fruit nu echt een dik maker?

Nee, fruit is geen dikmaker. Dit is pure onzin. Zelfs als je probeert af te vallen, is het aan te raden om een deel van je dagelijkse calorieën via fruit binnen te krijgen. De belangrijkste reden hiervoor is de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen die je binnenkrijgt door het eten van fruit. Vitaminen en mineralen helpen je lichaam gezond en sterk te houden, waardoor het gemakkelijker wordt om spieren op te bouwen en vet te verbranden.

Daarnaast helpt fruit ook het hongergevoel te verminderen, omdat het veel vezels bevat die er langer over doen om door het lichaam verteerd te worden. Zo blijf je langer vol en voorkom je snackhonger tussen de maaltijden door.

De manier waarop je met suiker omgaat…

Suiker consumeren heeft ook te maken met wat je er verder bij eet. Eet je bijvoorbeeld een stuk taart, dan zijn dat vooral snelle suikers, wat vetten en nog meer suiker.

In dat geval hoeft het niet te verbazen dat je bloedsuiker sterk stijgt, met alle gevolgen van dien. Als je echter suikers eet met een grote portie, vertragen ze de opnamesnelheid in je bloedbaan. Daardoor blijft je glucosegehalte relatief stabiel. Bovendien kunnen andere hulpstoffen uw lichaam helpen suiker beter te verwerken.

Fruit en calorieën

Een ander punt van kritiek dat vaak gehoord wordt, is dat fruit veel calorieën bevat. Dat is waar, maar je moet bedenken dat alle voedingsmiddelen calorieën bevatten.

De truc bij calorieën en fruit is de hoeveelheid. Van twee stuks fruit per dag eten word je niet dik! Dus als je wilt afvallen, is het het beste om fruit op te nemen als onderdeel van een evenwichtige voeding.

Genoeg reden om fruit te eten

Het eten van fruit heeft dus meer voordelen dan het nalaten ervan. Elke dag twee stuks fruit eten levert essentiële voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft, zoals vitaminen en mineralen.

Fruit ter ondersteuning bij het afvallen

Fruit kan echt nuttig zijn om af te vallen. De natuurlijke suikers in fruit geven je de energieboost die je nodig hebt zonder je te verzwaren. Fruit eten voor het sporten geeft je spieren bijvoorbeeld de snelle koolhydraten die ze nodig hebben om optimaal te presteren. Ook het eten van fruit in plaats van ongezonde snacks kan helpen overeten te voorkomen en je op een gezond gewicht te houden.

Let op met gedroogd fruit

Gedroogd fruit kan handiger zijn, maar het is belangrijk te letten op de toegevoegde suikers in deze producten. Bovendien bevatten gedroogde vruchten meestal meer calorieën per portie vanwege hun hogere suikergehalte. Dus als je op zoek bent naar een snelle snack, kies dan voor vers fruit!

Maak je dus niet te veel zorgen over het eten van fruit als je probeert af te vallen

Ten slotte: vruchtensap

is geen optie voor wie wil afvallen. Het proces van sap maken verwijdert veel van de vezels die je helpen vullen en de spijsvertering vertragen, wat kan leiden tot suikerpieken in je bloedbaan. Gebruik liever hele vruchten!

Concluderend kan het eten van fruit daadwerkelijk gunstig zijn bij het proberen af te vallen. Fruit levert essentiële voedingsstoffen en vitaminen, terwijl het ook het hongergevoel vermindert en je langer vol houdt. Bovendien zijn ze een prima energiebron voor het sporten. Kijk wel uit voor toegevoegde suikers in gedroogd fruit en blijf weg van vruchtensap

Meer artikelen

droog trainen basisrichtlijnen
Afvallen

De basisprincipes van droog trainen: krachttraining, cardio en voeding

Je vetpercentage verlagen en het hele jaar door in shape blijven, wie wil dat nou niet? In theorie is vet verliezen makkelijk: gezond eten en voldoende bewegen, maar in de praktijk blijkt het toch een stuk lastiger. Je zult moeten begrijpen wat het inhoudt om je vetpercentage te verlagen met behoud van zoveel mogelijk spiermassa. Dit wordt ook wel ‘droog trainen’ genoemd. Zodra je de basis van dit proces snapt ben je ook beter in staat om je doelen te behalen!