Beginnen met cardiotraining – Alle relevante informatie over het nut van cardio

beginnen met cardio training

Wil je graag fitter worden, een beter uithoudingsvermogen of een paar kilootjes afvallen? Dan is cardiotraining een optie voor jou! In de sportschool kun je naast krachttraining ook gebruik maken van cardio apparaten. Train je met krachttraining voornamelijk je spierkracht, met cardio komt een ander aspect van fitheid aan bod: uithoudingsvermogen.

Cardio oefeningen zoals fietsen, hardlopen roeien en zwemmen hebben een positief effect op je bloeddruk, verminderen de kans op hart- en vaatziektes en zijn geschikt om je conditie te verbeteren. Dit heeft een positief effect op het lichaam, aangezien het beter is staat is om zuurstof naar je spieren te transporten waardoor je oefeningen langer vol kunt houden.

Met een betere conditie kan je dagelijkse activiteiten makkelijker volbrengen. Fietsen en traplopen wordt zo ook een stuk minder inspannend.

In dit artikel lees je alles over het nut van cardiotraining, de voor- en nadelen en op welke manier je het uithoudingsvermogen kunt verbeteren.

Wat verstaan we onder cardio?

Cardio is een manier van trainen waarbij je voornamelijk het cardiovasculaire systeem traint (cardiovasculair: alles met betrekking tot hart en bloedvaten) door middel van (intensieve) beweging of sport.

Er zijn twee dingen waar je rekening mee moet houden voordat je het onder een cardio activiteit plaatst. 1: je verbrandt er calorieën mee en 2: je hartslag verhoogd ten opzichte van een rustmoment. Je werk of huishoudelijke activiteiten, zoals dweilen, stofzuigen of de ramen lappen vallen hier niet onder.

Alles waarbij het hart harder moet werken om het lichaam van zuurstof te voorzien, kan gezien worden als cardio.

In essentie is cardio een goede trainingsvorm wanneer je een van de volgende doelen hebt:

  • Verbeteren van je uithoudingsvermogen
  • Werken aan je gezondheid
  • Afvallen

Belangrijk: wil je spiermassa opbouwen maar ook minder vetmassa, dan is cardiofitness een goede aanvulling naast krachtraining. Vaak wordt bij afvallen alleen aan cardio gedacht. Maar dit is allang achterhaald, want de combinatie tussen krachttraining en cardio is veel effectiever. Degene die al aardig wat spiermassa heeft opgebouwd, maar wat vet kwijt wil om droog te worden kan cardiofitness gebruiken om meer calorieën te verbruiken.

Lees ook: cardio en krachttraining een goede combi?

Wanneer je nu eens gaat nadenken over welke oefeningen of activiteiten er allemaal mogelijk zijn om je hartslag te verhogen, dan kan je er vast wel een paar noemen. Om te voorkomen dat dit een oneindig lang artikel wordt met allerlei oefeningen, benoem ik de meeste populaire vormen van cardio en hoe je het in kunt zetten voor je eigen training.

Cardio is niet alleen fietsen, lopen en roeien

Hierboven heb ik al benoemd bij welke drie doelen cardio een goede trainingsvorm is. De reden dat ik hier dieper op in ga is omdat jouw doelstellingen bepalen welke oefeningen geschikt zijn en welke wellicht minder. Wanneer je cardio wilt doen om af te vallen, dan maakt het nog niet zo zeer uit welke oefening je doet. Als je namelijk calorieën gaat verbranden en goed let op je voeding zal je al wel resultaat behalen.

Dit verklaart ook waarom cardio zo immens populair is in fitnesscentra. Het is makkelijk in gebruik en waar gaan mensen als eerste heen als ze nieuw zijn in een sportschool? Juist, naar de cardio apparaten. Heb je er wel eens over nagedacht waarom veel sportscholen het cardio apparatuur zo veel mogelijk in het zicht plaatsen? Puur vanuit commercieel oogpunt, omdat er het meest gebruik van wordt gemaakt.

Hoe vaak zie je wel niet in reclames (en ja ook tell sell reclames) dat je met slechts een half uur trainen per dag al verbluffende resultaten kunt verwachten. Dit kunnen ze makkelijk zeggen, omdat niet het apparaat er voor zorgt dat jij je doelen behaald, maar jouw eigen inzet en discipline dat beloond wordt als je de tijd neemt om iedere dag minimaal een half uur per dag te sporten.

Ik begrijp als je met de term ‘cardio’ direct denkt aan loopbanden, crosstrainers, fietsen en roeiapparaten, maar dit hoeft dus niet perse. Elke vorm van inspanning waarbij je calorieën verbrand om aan je gezondheid te werken (dus ook sex) kan je schalen onder cardio. Je hoeft dan niet dusdanig bezig te zijn met welke spieren je belast, maar meer hoeveel spieren je in zet, voor welke duur en in welke mate.

Heb je baat bij een goede conditie?

Tuurlijk, wie niet? Veel mensen die in de sportschool bezig zijn willen graag gezond zijn en blijven. Cardio training kan je hierbij helpen. Je kunt er voor zorgen dat het uithoudingsvermogen verbeterd, wat weer een positief effect heeft op je algemene gezondheid.

Zo zou je zonder dat je moe wordt de trap op en neer kunnen lopen, en is het doen van boodschappen minder zwaar geworden. (als tip: zet je auto zo ver mogelijk van de ingang zodat je wat extra meters meepakt) Of kan je langer in de tuin door werken dan wanneer je niet traint. Ook verminder je de kans op het krijgen van ziektes door het hebben van een goede conditie. Je lichaam heeft dus baat bij een goede conditie, zowel voor dagelijkse activiteiten als sportspecifiek.

Wanneer heb je een goede of slechte conditie?

Als het lichaam in een goede conditie is, is het in staat om meer zuurstof te vervoeren naar de spieren. Indien je een slechte conditie hebt gebeurd het tegenovergestelde en komt er minder zuurstof in de cellen terecht. Je lichaam zal eerder vermoeid zijn en verzuren tijdens inspanning.

In tegenstelling tot krachttraining, waar voornamelijk het fosfaatsysteem wordt aangesproken voor de energie levering, wordt bij conditie training het lactisch systeem aangesproken. Dit noemen we ook wel het aeroob systeem. Dit houdt in dat bij krachttraining geen zuurstof aangewend wordt. Daarom heet dit systeem ook wel het anaeroob systeem.

het fosfaatsysteem levert direct inzetbare energie voor onder andere de spieren. Omdat dit systeem gelijk inzetbaar is, is het uitermate geschikt voor korte, explosieve krachtinspanningen, zoals bijvoorbeeld een sprint.

Werken aan je conditie: hoe bereken ik mijn maximale hartslag?

Zodra je aan je conditie wilt werken door middel van aerobe training, door middel van een activiteit die de hartslag en ademhaling verhoogd, waardoor je uithoudingsvermogen verbeterd. Zal je eerst moeten peilen hoe jouw conditie er momenteel voor staat.

Meestal is een aerobe training een langdurige activiteit, waarbij de ademhaling en hartslag verhoogd worden. Een aerobe training betekent in feite dat er meer zuurstof in het lichaam wordt verbruikt. Deze manier van trainen heeft een positief effect op de algehele conditie.

Maar hoe weet je nou hoe goed je conditie is? Dit kan je doen aan de hand van de VO2 Max. Met de VO2 Max kan je vrij nauwkeurig jouw fysieke conditie meten aan de hand van de maximale hoeveelheid zuurstof die jouw lichaam per minuut op kan nemen. Nog even ter verduidelijking van het begrip VO2 Max: De V staat voor maximale volume en, zoals je misschien al weet, staat O2 voor zuurstofgas.

Het is mogelijk om jouw VO2 max te testen. Dit moet je vaak laten doen in een ziekenhuis of sport medisch adviescentrum. Maar misschien dat jij bij een grote sportschool traint met veel faciliteiten die het ook aanbieden. Het is echter niet makkelijk. Veel eenvoudiger is het om de VO2 max te berekenen met de volgende formule:

Maximale hartfrequentie / Hartfrequentie in rust * 15 = VO2 Max

Los van de VO2 Max zijn er nog een aantal zaken die van belang zijn voor het werken aan je conditie.

Kracht, techniek en genen spelen een rol in het opbouwen van conditie

Naast de VO2MAX zijn er wat zaken die ook een belangrijke rol spelen in het opbouwen van jouw conditie. Zo spelen kracht, techniek en genen een rol. Afgezien van deze factoren is de aanpak om je conditie te verbeteren niet anders.

Duurtraining kan je het beste opbouwen met een gemiddelde hartslag tussen de 60-70% van je maximale hartslag.

Duurtraining is een manier van trainen waarbij je als sporter gedurende een lange tijd traint, minimaal één uur. Dit is een training op relatief lage constante intensiteit zodat het goed is vol te houden.

Je maximale hartslag bereken je als volgt:

Als voorbeeld nemen we een man van 30 jaar die een hartslag in rust heeft van 65 slagen per minuut. De maximale trainingshartslag is: 220 – leeftijd. In dit geval 30, dus dan krijgen we: 220 – 30 = 190 maximale hartslag.

Je hartslag in rust heb je nodig om een goede berekening te kunnen maken, want geen mens is gelijk.

Minimale trainingshartslag: 60-70% (gemiddeld 65%)
190 – 65 (hartslag in rust) = 125 * 0.65 (65%) = 81 + 65 (hartslag in rust) = 146

Maximale trainingshartslag: 90-100% (gemiddeld 95%)
190 – 65 (hartslag in rust) = 125 * 0,95 (95%) =119 + 65 (hartslag in rust) = 184

Voor deze persoon betekent het dus dat hartslag tijdens de cardiotraining tussen de 146 en 184 hartslagen per minuut mag zitten. Dit is een veilige en verantwoorde trainingszone. Echter zijn er nog meer formules om de maximale hartslag te berekenen, maar de meest eenvoudige en veel gebruikte methode is de formule hierboven.

Deze methode is voor 80% van de duursporters redelijk nauwkeurig.

Hoe kan je het beste beginnen met cardio?

Als je net begint met cardio en je merkt dat je na een paar minuten al buitenadem bent, dan kan dit erg frustrerend zijn. Geen paniek, dit is alleen een teken dat je conditie momenteel niet zo goed is, maar hier kan je uiteraard aan werken. Het lichaam went namelijk snel aan nieuwe prikkels en past zich daar op aan.

De belasting die het lichaam krijgt dienen het lichaam wel dusdanig te prikkelen dat het lichaam wel getest wordt. Zodra het lichaam hier van hersteld (door middel van rust en voeding), ben je de volgende training weer in staat om minimaal hetzelfde te presenteren of zelfs een beetje meer.

Met een mooi woord noemen we dit ook wel supercompensatie. Supercompensatie is eenvoudigweg het herstel van het lichaam na een trainingsimpuls tot boven het oorspronkelijk niveau. Om je conditie te verbeteren is dus voldoende supercompensatie nodig.

Supercompensatie = winst

Het is aan te raden dat je minimaal 2 dagen per week je lichaam prikkelt om over je grenzen heen te gaan. Zorg echter dat je hier niet in doorslaat. Dus als je last krijgt van pijntjes of klachten (los van gezonde spierpijn) luister dan naar je lichaam en neem rust. Neem op zijn minst 48 uur rust tussen je cardiosessies om goed te kunnen herstellen.

Sportspecifiek trainen en cardio

Nu duiken we iets meer de materie in. Duursport (langere tijd op een intensieve manier bewegen) maakt voornamelijk gebruik van twee energiesystemen: het melkzuursysteem en het zuurstofsysteem. Als je een uur lang wandelt dan ben je voor het grote deel aan het werken in het zuurstofsysteem. Melkzuur zal dan niet snel worden opgebouwd.

Ga je echter iets sneller lopen en verhoog je de hartslag waardoor je over de ‘anaerobe drempel‘ gaat, dan bouwt melkzuur sneller op dan dat het wordt afgevoerd. Marathonlopers die een snellere tijd willen halen, zullen dus op een hoger tempo moeten lopen om dit omslagpunt te verschuiven.

Als je echt flink hard aan het trainen bent, komt er een punt waarop je hart niet meer genoeg zuurstof kan rond pompen om al het melkzuur te verbranden, en zodoende gaat de stof dan ophopen in je spieren. Dit punt is de anaerobe drempel.

Wanneer je als doel hebt om bijvoorbeeld een halve marathon te lopen en de tijd maakt je niet zoveel uit, blijf dan vooral zoveel mogelijk in het zuurstofsysteem trainen. Een gematigd tempo dus waarbij je hartslag niet te snel omhoog gaat. Je opbouw zit hem dan niet in het tempo, maar alleen in de afstand die je aflegt. Ook als je op den duur snellere tijden wilt lopen, is het advies om als beginner te werken aan de afstand op gematigde intensiteit en dan langzaam op te bouwen.

Cardio en spiermassa opbouwen

Hoeveel spiermassa en spierkracht wordt ingezet, is van belang in het bepalen van hoeveel zuurstof het lichaam nodig heeft tijdens een oefening of hele training. Bovendien heeft het invloed op de hoeveelheid vetten, suikers en aminozuren die energie dienen te leveren.

Een oefening waarbij veel spiermassa-en kracht is vereist, leidt tot een hoger energieverbruik. Met andere woorden, een hogere verbranding. De longen moeten meer zuurstof opnemen en overbrengen naar het hart. Het hart moet vervolgens meer bloed circuleren zodat de spieren voorzien worden van voldoende zuurstof. Uiteindelijk moeten de spieren deze zuurstof weer verwerken.

Verbeteren van het uithoudingsvermogen gebeurd dus op allerlei manieren. Kijken we naar het aanbod van zuurstof, dan maakt het in principe niet zo veel uit welke spieren je traint, zolang je maar zorgt voor dezelfde belasting van het hart.

Van cardio word je wel iets gespierder. Je benen en billen zullen wat sterker en gespierder worden als je regelmatig hardloopt, fietst of zwemt. Echter, raad ik je wel aan om daarnaast krachttraining te doen als je wilt werken aan een sterker en gespierder lichaam.

Een marathonloper is bijvoorbeeld in staat om veel zuurstof in het lichaam rond te pompen. Echter zijn de borstspieren, armen en schouders vaak minder tot nauwelijks getraind. Als een marathonloper voor het eerst gaat roeien, dan is het niet gek als de armen- en schouders eerder verzuren dan de rest. Ze krijgen voldoende zuurstof, maar zijn niet in staat om het zo goed te verwerken als de beenspieren.

Cardio voor de vetverbranding

Je wilt graag vet verbranden door middel van cardio, is dit effectief? Nou, eerlijk gezegd van alle redenen waarom jij cardio zou willen doelen, is vet verbranden wel de laatste. Helaas, zie je nog veel recreatieve sporters gebruiken maken van cardio apparatuur met als doel om vet te verbranden.

Er zijn wel vormen van cardio die worden ingezet voor vetverbranding (HIIT cardio bijvoorbeeld), maar het verbranden van vet draait om je voedingspatroon, oftewel het creëren van een calorie tekort. Dit houdt in dat je minder calorieën consumeert dan dat je op een dag nodig hebt. Stel je verbruikt 2.500 calorieën op een dag en je eet 2.300 calorieën, dan zit je 200 onder je caloriebehoefte waardoor je dus zult afvallen.

Het grootste deel van de calorieën die je verbrandt met cardio wordt gehaald uit koolhydraten. Koolhydraten oftewel suikers komen als glucose in je bloed terecht en gaan in de vorm van glycogeen naar je spieren. Na ongeveer 20 minuten wordt er lichaamsvet als brandstof aangesproken. Doe daarom minimaal een half uur cardio als je vet wilt verbranden of even die extra calorieën er af wilt trainen.

Dit is trouwens geen exacte wetenschap, maar vanzelfsprekend heeft het lichaam tijd nodig voordat het overstapt op een efficiënte vetverbranding in verband met de zuurstof die in het lichaam beschikbaar is (aeroob vs. anaeroob). Afhankelijk van de intensiteit van je training en hartfrequentie kan je al eerder vet verbranden, maar dit zal in beperkte mate zijn. Daarom kan je beter op safe gaan en niet te stoppen voordat je lichaam overgaat op de verbranding van vetreserves.

Misschien vind je dit ook interessant: Is het mogelijk om vet te verbranden en spiermassa op te bouwen?

Starten met cardiotraining

Wat je doel ook is om te starten met cardio, begin altijd rustig: gematigde intensiteit en bouw dit langzamerhand op. Je hart, spieren, pezen en gewrichten hebben tijd nodig om te wennen aan de belasting. Kan je het moeilijk in schatten hoe je het rustig kunt opbouwen? Zorg dan dat je tijdens de inspanning nog kunt praten en nog niet zwaar hoeft te ademen.

Op deze manier zit je voornamelijk nog in je …?

Juist, zuurstofsysteem!

Hier boek je al vooruitgang mee voor je gezondheid. En dat is ook de reden waarom veel mensen cardio doen. Het verbeteren van de gezondheid. Denk er echter nog wel aan dat het juiste voedingspatroon hierin nóg effectiever is.

Wanneer je je conditie sportspecifiek wilt verbeteren, dan moet je dus eerst bedenken welk energiesysteem je voornamelijk gebruikt door de desbetreffende sport. Vervolgens zet je dan je cardiotraining in op een dusdanige intensiteit die het beste past bij dit energiesysteem.

Als je met duursport(en) bezig bent, dan zal je moeten bepalen of je juist langere afstanden wilt lopen of sneller wilt zijn op dezelfde afstand. Wil je snellere tijden lopen, dan zal je de anaerobe drempel moeten trainen en de intensiteit dus geleidelijk aan opvoeren.

Hopelijk heb je hiermee voldoende informatie over het nut van cardio en hoe je het beste kunt beginnen met trainen. Wil je nog wat meer informatie of tips over hoe je je conditie kunt verbeteren? Bekijk dan eens het artikel hieronder.

Meer artikelen

cardio training vetverbranding
Cardio

Is cardio met een hoge of lage intensiteit beter voor de vetverbranding?

Of je cardio met een hoge of een lage intensiteit kiest, hangt af van je doel, fitheid en de tijd die je beschikbaar hebt. Beide soorten zullen cardio-vasculaire fitheid ontwikkelen en vet verbranden, maar over het algemeen is cardio met een hoge intensiteit effectiever.

powernap
Gezondheid

Powernap tips om het maximale uit jouw middagdutje te halen

Een powernap is een kort middagdutje dat je meer energie en zelfs creativiteit zou moeten geven. Maar is dit wel zo? Is een powernap gezond? In dit artikel leg ik je alles uit over het begrip ‘powernap’ en daarnaast krijg je tips om het maximale uit jouw middagdutje te halen.