Sportschool overslaan? Met deze tips krijg je weer motivatie om te trainen!

motivatie tips

Iedereen weet dat bewegen en sporten goed voor je, maar de ene keer heb je meer zin om te trainen dan de andere keer. Hoe komt dat? Nou, die vraag is lastig te beantwoorden, want dat kan afhangen van heel veel factoren. Misschien moest je vroeg op en heb je slecht geslapen of heb je overuren gedraaid op je werk waardoor je nu minder energie hebt.

Wat de reden ook is, het is altijd makkelijker om een reden te zoeken om iets niet te hoeven doen. Ik ben moe, dus ga morgen wel trainen’. ‘Ik heb een lange werkdag gehad, dus ben nu niet gemotiveerd om te trainen’. Maar ook wanneer je geen zin heb om te trainen, kan je natuurlijk nog wel gaan.

Hoe schakel je dan die ‘negatieve’ gedachtes uit om toch te gaan sporten? Deels zit hem in de routine, want als je iets vaker consistent doet, dan wordt het op een gegeven moment een automatisme en hoef je jezelf niet meer eraan te herinneren om te trainen. Het andere deel zit hem in de stimulering op het juiste moment. Dus de sportschool overslaan? Dacht het niet! Met deze tips krijg je weer motivatie om te trainen.

Motivatie tip: bouw routine op

Wanneer je elke training met tegenzin doet en na die tijd ook geen voldaan gevoel hebt, dan is het uiteraard niet vol te houden (dit moet je ook niet willen). Het vergt namelijk veel energie als je iets doet wat je niet leuk vindt en deze energie kan je beter stoppen in een training waar je wel plezier van hebt. Ten eerste is het belangrijk dat je routine opbouwt.

Hoe je dit doet en wat hierin belangrijk is lees je in de onderstaande punten.

Motivatie tip: sport die bij jou past

Heb je een hekel aan een bepaalde sport of heb je geen zin om lang op de crosstrainer bezig te zijn? Geen probleem, want er zijn genoeg alternatieven om toch goed te bewegen.

Ga dus niet alleen maar voor een sport waarmee je resultaat behaalt, maar kies voor een sport die bij jou past wat je ook echt structureel blijft doen. Dit gaat je hoe dan ook meer resultaat opleveren op de lange termijn, dan wanneer je al na een week je motivatie verliest, omdat je een sport doet die niet bij jou past.

Zijn de traditionele sporten, zoals hardlopen of fitness niet jou ding? Doe het dan vooral niet en kies voor iets anders. Ga dan voor een teamsport bijvoorbeeld, zodat je ook trainingsmaatjes hebt die je motiveren. Schrijf eens op een welke activiteiten je wel en niet leuk vind om te doen en kijk dan pas welke het beste aansluiten bij jouw persoonlijke doelen.

Motivatie tip: werk volgens schema

Procesmatig te werk gaan maakt alles makkelijker. Als jij een vaste dag (of dagen) en tijdstip inplant om te gaan trainen, dan hoef je er ook niet steeds aan te denken. Doe dit een paar weken achter elkaar en dan weet je niet anders. Als het eenmaal in je systeem zit blijf je gemotiveerd om te gaan.

Noteer dus welke vaste dagen en tijdstippen je kunt inplannen om te trainen. Als je een keer niet kunt op een van deze dagen zorg dan altijd dat je een alternatief hebt om alsnog je workout te kunnen doen.

Houd ook rekening met momenten waarop je weet dat je veel te doen hebt. Donderdag ochtend wat deadlines voor school of je werk die je moet halen? Dan is het misschien niet heel handig om woensdag avond te gaan trainen.

Motivatie tip: houd je progressie bij

Een bekend motto luidt: ‘stilstaan is achteruitgaan’. Niet echt motiverend… Wat wel motivatie geeft is als jij resultaten behaald. Daarom is het van belang om je progressie bij te houden. Houd bij hoeveel kilo je hebt getild (inclusief het aantal sets), hoe hard je gelopen hebt of noteer je tijden van het aantal baantjes dat je hebt gezwommen in een uur.

Wil je het ‘nog’ serieuzer aanpakken en je vetpercentage of omgang meten? Je kunt dit nauwkeurig laten doen door een specialist met een huidplooimeter. Vaak hebben de grotere sportscholen wel materiaal en kennis in huis om jou op te meten. Op die manier weet je ook echt of je vooruitgang hebt geboekt.

Progressie en resultaten komen je niet aanwaaien. Hier zal je consistent voor moeten werken.

Raak ook niet in paniek als het een periode wat moeilijker gaat of de spiegel nog niet laat zien wat je graag wil. Als je je progressie nauwkeurig bijhoudt en er een dag is dat je wat minder motivatie hebt, dan is het fijn om je gegevens er weer bij te halen van toen je begon. Zodra je weet wat je nu al hebt bereikt, dan zal dit je weer motiveren om door te gaan.

Maak het jezelf niet te moeilijk

Werk jezelf niet tegen. Om gemotiveerd te blijven is het fijn als je de routine er in houdt. Maak het jezelf dus niet te moeilijk en zorg dat je allerlei kleine aanpassingen doet die je herinneren aan het feit dat je gaat trainen.

Voorbeelden: stel je wekker in op de dag en het tijdstip dat je gaat trainen met een motiverende boodschap. Leg je sportkleding ’s morgens alvast klaar voor als je later thuis komt. Bereid je maaltijden voor zodat je direct kunt eten na de training of leg alvast een banaan en flesje water in de auto zodat je weet dat je nog moet trainen.

Misschien denk je dat je dit allemaal niet nodig hebt, omdat je genoeg motivatie hebt, maar wanneer je een dag minder gemotiveerd bent, dan is het lekker om wat dingetjes achter de hand te hebben die je stimuleren om alsnog te sporten.

‘Ik heb geen zin om te sporten’ is nu verleden tijd

Zelfs met het meeste praktische en strakke routine kan het wel eens voorkomen dat je echt geen zin hebt om te trainen. Moe, druk, verjaardag, hoofdpijn of andere klachten. Sporten is wel het laatste waar jij nu aan zit te denken.

Wat doe je op zo’n moment?

In sommige gevallen is alleen een goede routine niet voldoende. Op dat moment heb jij even behoefte aan een andere manier om gestimuleerd te raken. Hieronder lees je enkele dingen die je kunt doen om de motivatie weer te vinden.

Motiverende muziek

En dan heb ik het niet over het intro nummer van Bassie & Adriaan, maar de playlists die je vind op YouTube en Spotify met uren aan motiverende sport en fitness nummers. Waarschijnlijk komt dit wel van pas als je weinig zin hebt om te trainen. Dit geldt overigens niet alleen voor tijdens de training, maar ook om van te voren in de stemming te komen.

Sportmaatje gezocht

Merk je dat je moeite hebt om de motivatie erin te houden om continu alleen te sporten? Ga dan samen met iemand trainen. Voordeel is dat er meer sociale druk op staat doordat je diegene niet wilt teleurstellen om niet te komen.

Wat wel belangrijk is, is dat je met iemand samen sport waarmee je op één ligt wat betreft doelstellingen en motivatie. Als jouw trainingsmaatje niet komt opdagen, dan bereik je al gauw het tegenovergestelde, namelijk dat je zelf ook eerder een reden hebt om de handdoek in de ring te gooien. Wees er ten alle tijde van bewust dat je voor jezelf traint!

samen trainen

Eet voldoende

Gebrek aan brandstof kan ook een reden zijn dat je geen zin hebt om te trainen. Auto rijden op zachte banden is niet fijn, maar hij komt helemaal niet vooruit zonder benzine. En de motor loopt ook nog vast zonder olie. Zo zijn alle drie de stoffen belangrijk om goed te kunnen rijden. Dit geldt ook voor ons lichaam.

Spieren verbruiken nou eenmaal energie, dus zorg goed voor ze en eet voldoende eiwitten, koolhydraten en vetten.

Eiwitten gelden als bouwstoffen en de koolhydraten en vetten voorzien het lichaam van energie. Zorg dat je het lichaam voorziet van voldoende brandstof in de juiste verhoudingen om te kunnen presteren. Bij veel mensen zit er in de voeding veel aan koolhydraten en vetten, maar te weinig aan eiwitten.

Het is echter zo dat alle brandstof die we binnen krijgen, maar niet gebruiken worden opgeslagen. Spieren gebruiken meer energie dan ‘gewone’ massa, zoals vezels en organen. Dus hoe hoger de spiermassa (des te lager de ‘gewone’ massa), hoe hoger het energieverbruik is gedurende de dag.

Benieuwd wat je het beste voor- tijdens- en na de training kunt eten? Klik dan hier.

Alvast als tip: zorg dat je minimaal een half uur van te voren een gezonde snack neemt. Grote kans dat je humeur alweer is verbeterd tegen de tijd dat je gaat trainen, zodat je weer vol motivatie kunt knallen in de gym.

Visualiseer

Beeld je eens in hoe je je straks voelt als je net je workout hebt gehad. En denk er ook eens aan hoe je je voelt als je de hele avond op de bank Netflix zit te kijken. Wanneer zou je je energieker en fitter voelen?

Waarschijnlijk bij het eerste scenario. Zelfs als je geen zin hebt om te trainen, maar je weet wel hoe je je kunt voelen na de training, dan kan dit alsnog een extra stimulans zijn om toch maar te gaan sporten.

Noteer als je niet hebt gesport

Eén training missen is toch niet zo erg? Nou, als je er één gemist hebt, dan is het nog makkelijker om nummer 2,3 en 4 ook over te slaan. Met dat excuus kom je vandaag niet meer weg.

Noteer wanneer je niet bent geweest en schrijf direct een dag + tijd op wanneer je wel kunt. Want een lijstje met allerlei keren dat je niet hebt getraind is nou niet bepaald een lijstje om trots op te zijn, toch?

Stap voor stap

Word je al moe bij de gedachte om naar de sportschool te gaan? Begin dan in kleine stapjes. Trek je sportschoenen aan, leg je kleding klaar en pak je tas in. Door stap voor stap taakjes te verrichten, wordt het straks eenvoudiger om die grotere stap te maken richting de gym. En als je eenmaal bezig bent zal je merken dat het makkelijker is om door te gaan.

Meer artikelen

Motivatie

Checklist voor het vinden van een goede sportschool

Je hebt de keuze gemaakt om te gaan sporten of misschien zoek je gewoon een andere sportschool. Het is in ieder geval van belang dat je een sportschool kiest waar je je goed bij voelt. Maar hoe kies je de juiste en waar moet je op letten? Deze checklist helpt je daarbij!

Motivatie

Spierpijn na de training: goed of slecht?

Helaas krijg je, met alle goede bedoelingen, van training ook wel eens de rekening gepresenteerd die je eigenlijk liever niet zou willen, namelijk: spierpijn. Door de duur, intensiteit of vorm waarin getraind is, kunnen er inderdaad kleine beschadigingen optreden in de spieren.