Vaak moe en futloos? Kom de dag door vol energie met deze 10 tips!

Als jij last hebt van te weinig energie ben je zeker niet de enige! Veel mensen hebben wel eens het gevoel dat ze te weinig energie hebben en dat ze het liefst hun bed weer inkruipen.

Een gebrek aan energie is een van de redenen waarom mensen niet het maximale eruit halen. Gelukkig heb je alles zelf in de hand en zijn er genoeg dingen die je kunt doen om meer energie te krijgen.

De hoeveel energie die jij hebt bepaald voor een groot deel de kwaliteit van jouw leven.

Je geestkracht bepaalt grotendeels je humeur en heeft invloed op hoeveel jij voor mekaar krijgt op een dag. Des te meer energie, des te meer jij uit het leven kunt halen.

Heb jij wel eens het gevoel dat je meer energie nodig hebt? Bekijk dan de onderstaande tips hoe jij meer energie krijgt, waardoor je weer zin krijgt om dingen te ondernemen.

Vaak moe en geen energie?

Wanneer je regelmatig moe en energieloos bent, kan dat diverse oorzaken hebben. Wat het meest voor de hand ligt is natuurlijk te weinig slaap. Maar dat is niet altijd eenvoudig om op te lossen, met name omdat er meerdere factoren zijn die je slaap kunnen belemmeren.

Daarnaast is het mogelijk dat je voeding niet helemaal in orde is, althans dat je niet de juiste voedingsstoffen en vitaminen of mineralen binnen krijgt. Een gebrek aan vitamine B en D, ijzer, magnesium en andere mineralen kan ook leiden tot een vermoeid en energieloos gevoel.

Alhoewel je dit niet vaak van het een op het andere moment oplost, kan het wel lonen om je voedingspatroon eens te herzien, en zorgen dat je wat meer vitaminen en mineralen binnen krijgt.

leeuw

1. Gymnastiek in de ochtend

Voorkom dat je half slapend de deur uit gaat en doe iedere ochtend vijf minuten aan ochtendgymnastiek. Je hoeft echt geen marathon te lopen of je benen in je nek te liggen met moeilijke yogaoefeningen.

Druk je een paar keer op, doe squats of wat jumping jacks om je hartslag te verhogen en al wat calorieën te verbranden. Misschien ook leuk als variatie, is om te schaduw boksen in de spiegel 1 á 2 minuten.

2. Drink voldoende water

Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Om je vochtgehalte op peil te houden wordt aangeraden om zo’n 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.

Want, als je te weinig vocht binnen krijgt, dan krijg je last van uitdroging en dit leidt weer tot hoofdpijn en vermoeidheid. Zorg er daarom voor dat je altijd een flesje water bij je hebt.

Lukt geregeld water drinken niet? Neem dan standaard voor elke maaltijd een glas water om je interne vochtbalans optimaal te houden.

3. Sla het ontbijt niet over

Wanneer je het ontbijt overslaat, ontdoe je je lichaam van waardevolle brandstoffen, waardoor je met minder energie aan je dag begint. Daarnaast vergroot je op die manier ook nog eens de kans op overgewicht.

Als je wel goed ontbijt, dan komt je spijsvertering op gang, gaat je lichaam werken en krijg je meer energie om dingen te doen. Heb je moeite met ontbijten?

Neem dan iets vloeibaars wat je lichaam wel snel opneemt, zoals yoghurt met een beetje muesli of doe wat melk en havermout in de blender zodat je het makkelijk kunt drinken.

4. Geniet van de zon

Wanneer zijn de meeste mensen vrolijker en energieker in de winter of in de zomer? Juist, de zomer. Zonlicht doet je namelijk goed en je krijgt er energie van.

Onder invloed van de zon maakt je lichaam vitamine D aan, een vitamine die essentieel is voor je energievoorziening. Vitamine D zit ook in eten, vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren.

Dus, schijnt de zon? Maak een lekkere wandeling, ook op een winterse middag of herfstochtend. Geniet van de zon, want je lichaam maakt ook nog eens serotonine (soort gelukshormoon) aan die je van meer energie voorziet.

5. Beweeg iedere dag

Kies er niet voor om ’s avonds voor de tv te hangen, maar trek je sportkleding aan en doe een stevige workout sessie in de sportschool of ga lekker een stuk fietsen of hardlopen.

Door dagelijks te sporten maak je lichaam endorfine aan, waardoor je je positiever en energieker voelt. Dus kom van die bank af en beweeg iedere dag in ieder geval 30 tot 45 minuten.

Een bijkomend voordeel is dat regelmatig bewegen ervoor zorgt dat je immuunsysteem versterkt. Dit bevordert de bloedcirculatie en hierdoor word je minder snel ziek.

6. Omring jezelf met positieve mensen

Dit herken je vast wel: een vriend of vriendin die alle energie uit je wegzuigt doordat hij of zij continu loopt te klagen over van alles en nog wat.

Andersom werkt het net zo: bepaalde mensen laten je juist bruisen van energie en het liefst heb je deze mensen dagelijks om je heen omdat je je er lekker bij voelt.

Focus je op positieve en energieke vrienden die enthousiast zijn, en probeer degene die veel energie kost juist te vermijden.

Optimistische vrienden, vol energie zorgen ervoor dat jij dat ook wordt. Omring jezelf dus met mensen die altijd gemotiveerd en levendig zijn. Een half uur met een negatief persoon zuigt zo al je energie weg!

7. Lach regelmatig

Niet alleen is lachen een prima manier om je problemen te relativeren, je wordt er ook nog eens gezonder scherper van. Tijdens een stevige lachbui worden naast endorfine, zogenaamde killer cellen aangemaakt, die bijvoorbeeld virussen voor je onschadelijk maken.

Verder wordt de hoeveelheid stresshormoon in je bloed verlaagd en train je je buik- en gezichtsspieren. Als je chagrijnig bent, zorg dan voor afleiding en kijk eens een comedy om je energie weer op te laden.

8. Doe eens een powernap

Last van een dipje? Doe eens een klein dutje, oftewel een powernap. Een powernap geeft je net dat zetje extra om de rest van de dag goed door te komen.

Je laadt jezelf in ongeveer 20 minuten weer op. Daarna kan je er weer vol frisse energie een paar uur tegenaan. Daarbij ben je productiever, hebt betere ideeën en je zal minder snel fouten maken. Kies dus voor een powernap en krijg meer energie.

Let er wel op dat je niet veel langer dan 20 minuten slaapt. Anders bereik je wellicht het tegenovergestelde effect en zal je je juist minder wakker voelen. Bovendien kom je ’s avonds minder goed in slaap doordat je overdag te lang geslapen hebt.

nap

Lees ook: powernap tips om het maximale uit jouw middagdutje te halen

9. Lekkere, frisse geuren

Spuit een lekker fris geurtje op, ruik aan bloemen en ga een stuk wandelen in de natuur. Lekkere, frisse geuren geven je energielevel een snelle boost. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen zich opgewekter voelden van frisse geuren in de omgeving.

Zet een kop verse muntthee, of eet een sinaasappel of grapefruit. Ook oliën met bijvoorbeeld citroen- of eucalyptusgeur zijn een goede optie.

10. Slaap voldoende

Dit klinkt voor de hand liggend, maar veel mensen komen moeilijk in slaap, om dan de volgende dag hun energie weer op te krikken met snacks vol me suiker.

Plan tijd in om te slapen en zorg dat je elke dag zo’n 7 a 8 uur slaap krijgt.

Wanneer je die 7 of 8 uur slaap haalt, zal je merken dat je veel productiever energieker bent. Slaap overigens niet te veel, want dat kan ook tot vermoeidheid leiden.

Kies verder voor een goed geventileerde slaapruimte, zet de kachel uit en doe eventueel oordopjes in als je te veel last hebt van geluiden om je heen.

 

Meer artikelen

Gezondheid

De werking van onze spieren en gewrichten

Hoe werken spieren? Welke processen in je spieren zorgen voor spiergroei en wat is de rol van training en voeding? Hier lees je waaruit een spier bestaat, de verschillende soorten spieren en hoe ze precies in beweging komen.

Motivatie

Checklist voor het vinden van een goede sportschool

Je hebt de keuze gemaakt om te gaan sporten of misschien zoek je gewoon een andere sportschool. Het is in ieder geval van belang dat je een sportschool kiest waar je je goed bij voelt. Maar hoe kies je de juiste en waar moet je op letten? Deze checklist helpt je daarbij!