Mogelijke redenen waarom vet verliezen jou niet lukt

Wanneer je vet wilt verliezen is het belangrijk om dit proces stapsgewijs aan te pakken. Realiseer je ook dat vet verliezen een proces is wat tijd nodig heeft. Als je te snel resultaat wilt zien (bijvoorbeeld door middel van een crash dieet) dan zal dit op lange termijn zwaar tegen vallen, omdat je vrij snel de kilo’s er weer aan zult krijgen.

Als je minder lichaamsvet hebt, dan begint je lichaam steeds meer te protesteren en zal het moeilijker worden om te zakken in vetpercentage. Van 30% naar 25% is niet zo’n probleem, maar van 12% naar 8% is al een ander verhaal.

Wanneer je een nog lager vetpercentage wilt, dan zal je streng naar je training- en voedingsschema moeten kijken. Lukt het je maar niet om vet te verliezen? Hieronder lees je mogelijke redenen waarom vet verliezen jou ‘momenteel’ niet lukt.

Je krijgt veel meer calorieën binnen dan nodig

Veel mensen weet niet precies hoeveel calorieën ze binnen krijgen. Om de 2 a 3 uur eten ze een kleine maaltijd, maar beseffen niet dat ze aan het einde van de dag veel meer calorieën binnen hebben gekregen dan dat ze nodig zijn.

Om af te vallen en dus je vetpercentage naar beneden te brengen, dien je onder je dagelijkse energiebehoefte te eten en dat vergt discipline. Uiteindelijk is het belangrijkste om je doel in de gaten te houden. Als je niet meer afvalt, dan eet je gewoonweg te veel.

kleine salade

Lees ook: lichaamsvet verliezen in een paar simpele stappen >>

Te veel koolhydraten

De meeste mensen krijgen niet voldoende lichaamsbeweging om (simpele) koolhydraten te verwerken. Hoe lager het vetpercentage en hoe meer je sport, des te beter de verwerking van koolhydraten. Als je nog relatief een hoog vet percentage hebt, dan is het verstandig om de koolhydraten deels uit je voedingsschema te halen.

Hoewel koolhydraten veel invloed hebben bij de opslag van vet, toch zijn ze essentieel bij het leveren van energie voor mensen die veel en hard trainen. Zoek hier dus een balans in, want te laag zitten in koolhydraten werkt je progressie in de sportschool tegen.

Vet verliezen: suikers eten op de verkeerde momenten

Suikers kan je het beste nemen direct na de krachttraining. Op dit moment zijn je spieren namelijk gevoelig voor het hormoon insuline en is de kans dat deze suikers als vet worden opgeslagen een stuk kleiner. Op elk ander moment van de dag moet je zoveel mogelijk suiker bevattend voedsel vermijden.

Ga niet voortdurend veel vet eten

Als je koolhydraten uit je voedingsschema haalt dan is dit geen reden om voortdurend veel vet te gaan eten. Het is waar dat onverzadigde vetten goed voor je zijn, zeker wanneer je weinig tot geen koolhydraten eet, maar calorieën zijn en blijven essentieel.

Vet bevat zo’n 9 calorieën per gram, koolhydraten en eiwitten daarentegen slechts 4 calorieën per gram.

Veel vet eten resulteert erin dat je snel over je dagelijkse energiebehoefte heen gaat. Dit betekent niet direct dat je helemaal geen vetten meer moet eten. Ongeveer 20% van de dagelijkse calorieën zou uit gezonde vetten moeten bestaan. Enkele voorbeelden van gezonde vetten: zalm, visolie, eigeel en amandelen.

Minder noten als tussendoortje

Veel krachtsporters gaan bij een gezonde snack al gauw voor een handje vol noten, zoals bijvoorbeeld amandelen. Een uitstekende bron van eiwitten en goede vetten, maar helaas bevatten ze ook veel calorieën, en die wil je juist minderen.

Als je een voedingsschema aanhoudt om vet te verliezen dan is het slimmer om te kiezen voor voedsel met weinig calorieën, maar dat wel de honger stilt. Je kunt wel af en toe noten eten, maar kies wat vaker voor groente als tussendoortje. Groente bevat namelijk heel weinig calorieën en kan je dus regelmatig eten.

Vet verliezen: train je wel zwaar genoeg?

Tijdens het cutten (vet verliezen) hoor je vaak dat meer herhalingen in de sportschool nodig zijn. Dit wordt ook wel ‘droog trainen’ genomen. Je trainingen variëren is altijd goed om je spieren te blijven prikkelen, maar je belangrijkste doel als je vet wilt verliezen is het behouden van de spiermassa.

Als je lichaam is gewend aan 2 minuten rust tussen je sets door en dit wil je van de een op andere dag omzetten naar 30 seconden rust, dan gaat dit op lange termijn ten koste van je kracht en dus je spiermassa.

Blijf dus zwaar trainen om de spiermassa te behouden. Snel calorieën verbranden doe je door een calorietekort te creëren in je voedingsschema en eventueel aanvullend met cardio.

Te veel cardio

Urenlang op een crosstrainer, roeien of op de loopband staan gaat ten koste van je spiermassa en werkt dus alleen maar tegendraads. Je hoofddoel is het verliezen van vet en het behouden van je spiermassa. Let dus op met te veel cardio.

Gebruik cardio alleen binnen je trainingsschema voor die laatste paar calorieën die je wilt verbranden. Doe bijvoorbeeld één keer per week 20-30 minuten interval training. Zo houd je meer ruimte voor jezelf om cardio toe te voegen als je progressie stagneert.

te veel cardio

Alles willen weten over het nut van cardio? Klik dan hier.

Vet verliezen: last van stress

Wanneer je last hebt van teveel stress, dan produceert het lichaam een aanzienlijke hoeveelheid cortisol, ook wel stress hormoon genoemd. Dit lijkt misschien onschuldig, maar het speelt een grote rol bij de opslag van vet.

Mensen die de hele dag door gestresst zijn hebben een hoog cortisol level. Dit stimuleert de vetopslag en dat je wil juist niet. Neem daarom regelmatig tijd voor ontspanning door bijvoorbeeld een boek te lezen of met vrienden weg te gaan.

Gebrek aan een goede nachtrust

Een gebrek aan een goede nachtrust verhoogd de cortisol productie en afname van de insuline gevoeligheid. Beide hebben een negatief effect op vet verlies.

Een goede nachtrust daarentegen stimuleert de aanmaak van het groeihormoon. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de reparatie van cellen en weefsel, maar geeft ook een impuls aan de vetverbranding!

Meer artikelen

droog trainen basisrichtlijnen
Afvallen

De basisprincipes van droog trainen: krachttraining, cardio en voeding

Je vetpercentage verlagen en het hele jaar door in shape blijven, wie wil dat nou niet? In theorie is vet verliezen makkelijk: gezond eten en voldoende bewegen, maar in de praktijk blijkt het toch een stuk lastiger. Je zult moeten begrijpen wat het inhoudt om je vetpercentage te verlagen met behoud van zoveel mogelijk spiermassa. Dit wordt ook wel ‘droog trainen’ genoemd. Zodra je de basis van dit proces snapt ben je ook beter in staat om je doelen te behalen!